Placuszki z ryżu i soczewicy

 IMG_0347_fpW te święta warto poznać także smak kuchni indyjskiej i wypróbować przepis na placuszki z ryżu i soczewicy.

 IMG_0343Placuszki z ryżu i soczewicy (porcja na 2 osoby)

 Składniki na placuszki :

 1. 15 dkg ryżu

 2. 5 dkg czerwonej soczewicy

 3. pół łyżeczki sody oczyszczonej

 4.  szczypta soli ziołowej lub zwykłej do smaku

 Sposób przyrządzania :

Soczewicę i ryż namoczyć przez noc w osobnych naczyniach. Rano namoczoną soczewicę zmiksować na pastę, zaś ryż do grubości kaszki. Wymieszać ryż z soczewicą, dodać sól i sodę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać  wody. Przykryć i odstawić na 8 godzin (nie mieszać). Dowolnie formować kształty np. łyżką lub foremkami do ciastek. Gotować  na parze ok. 15 min.

 Składniki sosu :

1.      150 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano

2.      serek  typu Mascarpone

 Sposób przyrządzania sosu :

Pomidory krojone z bazylią i oregano podgrzać. Dodać do smaku  nieco serka Mascarpone.

 Smacznego !

Dodaj komentarz