Jak przygotować kraszankę ?

 IMG_0358Radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy życzy redakcja Business Relations !!!

 Co roku przed Świętami Wielkiej Nocy miliony Polaków gotują w barwnych wywarach jaja zwane także kraszankami, malowankami lub byczkami. Ich barwy mają swą symbolikę. Kraszanki fioletowa i niebieska symbolizują żałobę i Wielki Post, czerwona – krew Chrystusa przelaną na krzyżu, a żółta, brązowa i zielona – radość ze Zmartwychwstania Pańskiego.

IMG_0355Barwienie jaj wielkanocnych :

– na kolor czerwony – marzanna, kora kruszyny, dębu, szyszki olchowe, suszone jagody, czerwna cebula, owoc czarnego bzu,

– na kolor pomarańczowy – dynia, marchew,

– na kolor żółty – łuski cebuli, igły modrzewiowe, trzcina, rumianek, suszone kwiaty jaskrów polnych, kora mlodej jabłoni, drewno morwy, liście olchy i brzozy,

– na kolor brązowy – łupiny orzecha włoskiego, igliwie jodły, kora olchy, dębu

IMG_0385– na kolor złoty – połączenie składników na kolor brązowy i żółty w proporcji 1: 1,

– na kolor zielony – liście barwnika, pokrzywy, młodego żyta,

– na kolor niebieski – owoce tarniny,

– na kolor fioletowy – płatki ciemnej malwy,

– na czarny – wygotowane szyszki olchowe,

– na różowy – sok z buraka.

Wskazówki

Podczas obróbki termicznej zachodzi proces ścinania białka. Gotowanie przez 3 minuty to czas, w którym dochodzi jedynie do lekkiego ścięcia białka. By przyrządzić jajko na miękko wrzuca się je w skorupce do wrzącej wody na 3 – 4 minuty. Można także wrzucić je jedynie na chwilę wrzucić do wrzątku, po czym odstawić na około 6 minut na płytę o temperaturze poniżej punktu wrzenia wody, np. 80 stop. C. Lekkie osolenie wody, w której gotujemy jajko lub wykonane szpilką dwa otworki po obu końcach jaja to wypróbowane środki zabezpieczające przed pęknięciem skorupki. Sól kuchenna i poduszka powietrzna przyspieszają znacznie powstanie czopu ze ściętego białka zabezpieczającego pęknięcie skorupki.

Podczas gotowania dłuższego o kilka minut temperatura żółtek podnosi się  o dalsze kilka stopni Celsjusza w wyniku czego dochodzi do ścięcia żółtka. By ugotować jajka na twardo należy zalać je zimną wodą i gotować przez 8 do 10 minut od chwili jej zawrzenia. ‘Przegotowane’ tj. gotowane zbyt długo jajko ma zielonkawą otoczkę, a białko ma nieprzyjemny zapach.

Jaja barwione : dodać barwnik do wody, w której gotuje się jaja.

Dodaj komentarz