Japońskie noże ceramiczne

 IMG_4075Firma Kyocera została założona w 1959 roku pod nazwą Kyoto Ceramic Co Ltd. Firma specjalizowała się w ceramice szlachetnej wytwarzanej z tlenku/węglika cyrkonu. Jest liderem w produkcji przedmiotów wykorzystujących ten zaawansowany materiał. W swojej historii firma Kyocera Corporation zanotowała ogromny postęp w zakresie proekologicznych produktów i metod produkcyjnych, kładąc szczególny nacisk na jakość życia. Firma Kyocera jest obecnie jednym z wiodących światowych producentów nowoczesnej ceramiki, elementów elektronicznych, ogniw słonecznych, telefonów komórkowych i elektroniki biurowej. Centrala firmy znajduje się w Kioto w Japonii.  

IMG_4054Wszystkie noże ceramiczne Kyocera są produkowane wyłącznie w Japonii oraz przechodzą bardzo szczegółową kontrolę jakości, która wyklucza wszelkie niedociągnięcia podczas produkcji:

Test wykrywalności – Noże ceramiczne Kyocera są jednymi z najlepszych oraz najbardziej uznanych noży tego typu na świecie, dlatego posiadają zabezpieczenie, dzięki któremu są wykrywalne w bramkach montowanych m.in. na lotniskach.

Test wytrzymałościowy – Kontroluje czy klinga nie jest zbyt krucha (noże ceramiczne Kyocera są tak wyważone aby nie pękały po przypadkowym upadku).

Test ostrości – Dba, aby każdy nóż był idealnie naostrzony a ostrze wypolerowane, tak by narzędzie to służyło nam przez wiele lat bez konieczności częstego ostrzenia.

Kyocera nóż ceramiczny uniwersalny

Długość ostrza: 11 cm

Biała szlachetna ceramika wytwarzana na bazie dwutlenku cyrkonu (ZrO2).

Ostrza noży wykonane są w całości z ceramiki, bez żadnych metalowych elementów. Wszystkie części noży produkowane są w Japonii.

Materiał, z którego wykonuje się klingi noży Kyocera jest obojętny chemicznie oraz twardością zbliżony do diamentu, co sprawia, że nie wchodzą w żadne reakcje z warzywami i owocami będąc przy tym niewiarygodnie ostrymi przez bardzo długi czas bez konieczności częstego ostrzenia ( mogą się z nim równać jedynie te z wysokowęglowej stali). Największą zaletą tych noży jest to, że nie wchodzą w reakcję z żywnością, dlatego można nimi nawet kroić sałatę bez obawy o to, że ściemnieje albo obierać i kroić ogórki bez posmaku goryczki. Dzięki ceramicznemu ostrzu, wszystkie produkty pozostają pełne witamin i oryginalnego smaku po kontakcie z nożem.

Dzięki ceramicznemu ostrzu żywność zachowuje kolor, smak i wartości odżywcze, a produkty takie jak ser feta nie przylepiają się do noża!

Noże ceramiczne przez wiele lat pozostają ostre i nie wymagają ostrzenia.

 

 

Dodaj komentarz