Kuskus na szczęście

 IMG_4089_1Nazwą kuskus nazywa się potrawę z drobnej kaszy pszenicznej, a także samą kaszę. Kuskus znany  jest w Północnej Afryce od kilku tysięcy lat. Ziarenka te są w świecie muzułmańskim symbolem bogactwa i szczęścia. Wytwarza się je z pszenicy durum, która w  porównaniu z pszenicą miękką zawiera więcej białka. Stąd podane w połączeniu z roślinami strączkowymi mogą zastąpić danie mięsne. Kuskus jest alternatywą dla innych kasz, ziemniaków i makaronów. Ze względu na małą zawartość błonnika może stac się także częścią diety lekkostrawnej. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło i zimno.

IMG_4088_1Kaszka kuskus to wspaniały dodatek do dań głównych, zup, przystawek, sałatek i deserów.

Przygotowanie kuskusu jest bardzo proste i szybkie. Potrzebną ilość zalewa się wrzącą wodą lub bulionem. Poziom płynu nie może przekraczać o 0,5 centymetra powierzchni kaszki. Wystarczy odczekać 5 min i voila-gotowe!

 

 

 

Polecamy diety ze zdrowynienudnysklep.pldetoksyfikacja organizmu, wzmocnienie odporności, żywienie w otyłości, żywienie zdrowego człowieka, w leczeniu miażdżycy. Przy zakupie powyżej 300zł koszt transportu GRATIS!

zdrowy_nie_nudny

Dodaj komentarz