Złoto Maroka

 SDC10046_1Jest jeden smak, który pochodzi wyłącznie z Maroka. To smak oleju arganowego. Reliktowe i endemiczne drzewka arganowe (łać. Argania spinosa)  rosną jedynie w Rezerwacie Biosfery utworzonym w płd.-zach. części Królestwa Maroka. Wytwarzany z orzechów żelazodrzewu olej to płynne „marokańskie złoto”. Swymi prozdrowotnymi właściwościami przewyższa oliwę z oliwek.

W skład oleju arganowego wchodzą:

  • wielonienasycone kwasy tłuszczowe (37 %), w tym kwas linolowy (29, 3-36, 8 %), kwas linolenowy (poniżej 0, 5 %), kwas arachidonowy (0, 3-0, 5 %),
  • jednonienasycone kwasy tłuszczowe (47 %), w tym kwas oleinowy (43-49, 1 %),
  • nasycone kwasy tłuszczowe (18 %), w tym kwas palmitynowy (12-13 %), kwas stearynowy (5-7 %),
  • tokoferole (60-90 mg/ 100 g), w tym :
    • a-tokoferol, czyli witamina E (4-9 %),
    • b-tokoferol (0, 1-0, 3 %),
    • γ-tokoferol (80-91 %),
    • d-tokoferol (5-10, 2 %).

Używając go w kuchni stajemy się coraz zdrowsi i młodsi albowiem :

  • obniża poziom niekorzystnych dla zdrowia frakcji cholesterolu,
  • wspomaga ukrwienie i dotlenienie organizmu,
  • stymuluje funkcjonowanie mózgu,
  • dodatnio wpływa na trawienie (podwyższa stężenie pepsyny w soku żołądkowym),
  • przeciwdziała procesom starzenia.

W przeciwieństwie do większości leków ma pyszny lekko orzechowy smak. Warto więc spróbować sałatki lub kuskusu z olejem arganowym, gdy ma się ochotę na coś smacznego, ale i zarazem bardzo zdrowego !

argan1_1Oto przepisy :

Sałatka

Przygotować sałatkę i polać ją niewielką ilością oleju arganowego lub oleju arganowego wymieszanego z sokiem cytrynowym.

Smacznego !

Słodki kuskus z olejem arganowym

Składniki :

3 łyżki oleju arganowego

250 ml migdałów

250 ml rodzynek

1 cytryna (sok i starta skórka)

2 łyżeczki cynamonu

szczypta soli

375 ml kuskus

300 ml jogurtu

500 ml miodu

argan2_1Przygotowanie :

(1) Do rondla wlać ½ łyżki oleju arganowego i podgrzewać na średnim ogniu. Wsypać migdały i podsmażyć je aż się zarumienią. Po czym przełożyć do miski. Dodać rodzynki, nieco startej skórki z cytryny oraz cynamon. Wymieszać.

Podgrzać 375 ml wody ze szczypta soli i 1 ½ łyżki oleju arganowego. Wsypać kuskus, przykryć pokrywką i odstawić z ognia na ok. 7 min.  Odłożyć 1/3 mieszanki (1). Do pozostałych 2/3 dosypać kuskus. Rozdrobnić go widelcem.

170 ml jogurtu wymieszać z 125 ml miodu. Dodać sok z cytryny. Polać kuskus. Następnie polać go ½  łyżki oleju arganowego. Miskę przykryć folia aluminiową i odstawić na kilkadziesiąt minut (temperatura pokojowa).

Pozostałą część jogurtu, miodu i ½ łyżki oleju arganowego wymieszać.

Przed podaniem kuskus posypać rodzynkami i migdałami. Podawać z mieszaniną jogurtu oraz miodu.

Smacznego!

Marokańska pasta do chleba Amlou

Składniki :

 220 g prażonych, solonych migdałów

8 łyżek oleju arganowego

4 łyżki miodu

Składniki :

Migdały pokruszyć w mikserze. Utrzeć z olejem arganowym. Następnie, stale mieszając, stopniowo dodawać miodu.

Smarować chleb, bułki i croissanty.

Smacznego!

 

Inspiracją może być też jedna z najdroższych przypraw świata, czyli szafran. Działa uspokajająco, przeciwskurczowo, antykarcenogennie, antymutagennie i przeciwutleniająco.

Szafranowa zupa rybna

Składniki :

8-10 włókienek szafranu

2 główki czosnku

2 selery

1 fenkuł

2 marchewki

skórka z cytryny (4 cm, starta)

1 łyżeczka mieszanki suchych ziół

1400 g pomidorów

2, 5 l bulionu rybnego

500 g filetów rybnych

Przygotowanie :

Rozgrzać olej w rondlu z grubym dnem. Warzywa (bez pomidorów) posiekać i gotować wraz z ziołami przez ok. 5 min. Dodać kawałki pomidorów i gotować następne 5 min. Wlać bulion i podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Rybę pociąć na kawałki i przed podaniem gotować w zupie przez 10 min. Pod koniec gotowania dodać szafran rozpuszczony w 1/6 szklanki bulionu.

Podawać z chlebem.

Smacznego!

Dodaj komentarz