Zielone naleśniki z czerwonym nadzieniem

 IMG_0242Zapraszamy do stołu ! Dziś proponujemy zielone naleśniki z czerwonym nadzieniem. Smacznego !

                                                        IMG_0249_1Zielone naleśniki z czerwonym farszem

 Składniki (naleśniki) :

1.      10 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej

2.      2 jajka

3.      20 dkg szpinaku (rozmrożonego)

4.      sól

5.      1 łyżka oleju

6.      mleko

 Przygotowanie :

Wszystkie składniki należy wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Smażyć  na  oleju.

 Składniki (nadzienie) :

  1. Krojone pomidory z oliwą i czosnkiem’ (‘Podravka’, 390g)
  2. 20 dkg czerwonej soczewicy
  3. 2 łyżki  oleju
  4. 2 ząbki czosnku
  5. sól, pieprz, ostra papryka, bazylia do smaku

Przygotowanie (nadzienie) :

Do garnka przelać zawartość opakowania ‘Krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem’  -‘Podravka’. Dodać soczewicę i olej. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Składniki muszą przybrać postać gęstej pasty. Pod koniec gotowania  dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy.

Posmarować naleśniki farszem. Podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Do zapiekania w piekarniku naleśniki można posypać tartym serem, na przykład parmezanem.

 Smacznego !

Dodaj komentarz