Otyłość to poważny problem dla organizmu i najczęściej prowadzi do całego szeregu schorzeń. Chcemy więc schudnąć. Dieta, wyrzeczenia, mniej jedzenia, ale jak tu żyć bez chleba?
Zdrowym niskowęglowodanowym rozwiązaniem jest Chleb Adama!
1 BE=625 g 100g chleba=0, 16 g=1, 9 WW 1 kromka chleba (35 g)=0, 055 BE
Chleb Adama to gotowa mieszanka na bazie mąki migdałowej, z której upieczemy piękny, smaczny i zdrowy chleb nie wychodząc z domu, jedno opakowanie pozwala upiec ponad 550 gramowy bochenek lub 10 bułeczek, a przygotowanie ciasta zajmie nam 3 minuty.
Zapraszam do obejrzenia fotorelacji z mojego pierwszego wypieku Chleba Adama!
2. Dodać drożdże z dołączonej saszetki i wymieszać, można dodać otręby, ziarna lub inne dodatki w maksymalnej ilości 50 gram, przyprawy maksymalnie 8 gram.
3. Dodać 350 ml letniej przegotowanej wody (temp. około 25-35 stopni C) lub jeżeli nie dodajemy drożdży, wlać letniej wody mineralnej gazowanej.
4. Wyrabiać ciasto około 2-5 minut ręcznie lub w automacie.
5. Włożyć wyrośnięte ciasto do formy lub uformować bochenek ewentualnie bułeczki o dowolnym kształcie i położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem (aby pieczywo nie przykleiło się do blachy).
6. Przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu 45 min. do wyrośnięcia.
7. Włożyć ciasto do uprzednio nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C. Piec w temperaturze 180 – 190 stopni C. przez okres około 45-50 minut na środkowej półce piekarnika lub 40-45 minut w piekarniku z termoobiegiem.
8. Po wyłączeniu piekarnika uchylić drzwiczki i pozostawić chleb w piekarniku 15-25 min., do dalszego wystudzenia odstawić w miejsce bez przeciągu powietrznego, nie przykrywając niczym pieczywa.
Przechowywać w pojemniku na chleb lub przykryty lnianą ściereczką. Chleb po upieczeniu zachowuje świeżość i walory smakowe przez około 1 tydzień. Ważne!!! Nie przechowywać chleba w workach foliowych.
Chleb nadaje się do przechowywania w zamrażalniku, przed zamrożeniem należy go wystudzić do temperatury pokojowej i pokroić na kromki. Można równocześnie upiec 2 chleby, oszczędzając czas i energię.
Zwalczaj otyłość z Chlebem Adama
Abbsolutna nowość na rynku! Chleb, który zawiera w 100g wagi tylko 1.9 g węglowodanów. Dla porównania w 100 g białego chleba mamy do 70 g węglowodanów. W Polsce zjadamy przeciętnie ok. 100 kg chleba rocznie, czyli ok. 270 g dziennie!!! Chleb Adama to odpowiedź Firmy Lapiniak na zapotrzebowanie rynku na „zdrowy chleb”, który jest wolny od wszelkiego rodzaju polepszaczy i konserwantów, a równocześnie zawierający minimalne ilości węglowodanów i cukrów prostych.
Ilość węglowodanów w białym chlebie dochodzi do 70g na 100g chleba, a w ciemnym do 36g. W przypadku białego chleba zjadamy 190g węglowodanów, a ciemnego ok. 100g węglowodanów dziennie.
W przypadku diabetyka czy osoby z nadwagą, dajemy możliwość odciążenia organizmu z dużych ilości węglowodanów bez przechodzenia na jednostronne diety oraz bez zagładzania się.
Chleb Adama 100 g chleba / 1 kromka chleba (35 g)
Wartości kaloryczne 259 kcal (1086 kJ) / 90, 6 kcal / 380 kJ
Białko 33 g / 11.55 g
Węglowodany (W), w tym cukry proste 1.9 g (0.6 g) / 0.66 g (0.21 g)
Tłuszcz roślinny 13.3 g / 4.65 g
WW 0.16 WW / 0.055 WW
Skład mieszanki: mąka migdałowa, gluten pszenny witalny, ziarna lnu, ziarna słonecznika, sól, przyprawy. Drożdże suche (osobno pakowane). Cała mieszanka jest bez konserwantów.
Można dodać składniki oraz przyprawy i zrobić różne warianty chleba, na przykład orzechowy, słonecznikowy, oliwkowy, kminkowy itd.
Termin przydatności do spożycia: 12 miesięcy
Jedząc regularnie CHLEB ADAMA zmniejszamy ilość spożywanych węglowodanów o:
Dorosłe osoby dziennie mniej o / rocznie mniej o
Jasny chleb -185 g / – 67.5 kg
Ciemny chleb – 85 g / – 34.5 kg
Dzieci (przykład przy „tylko” 100g chleba dziennie)
Dziennie mniej o / Rocznie mniej o
Jasny chleb – 68 g / – 25 kg
Ciemny chleb – 34 g / – 12.5 kg
Następnym efektem jest zdecydowane uczucie sytości, nie przez okres kilkudziesięciu minut jak w wypadku białego pieczywa, ale przez okres kilku godzin, co pomaga zachować regularność posiłków i ograniczać tzw. podjadanie.
Chleb Adama dzięki zawartości mąki migdałowej jest bogaty w jedno-nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie działają na obniżenie poziomu cholesterolu LDL. Dodatkowo zawiera witaminę E, magnez, błonnik i potas. Idealnie wpływa na układ trawienny i cały organizm. Pełnoziarniste dodatki zawarte w mieszance oraz możliwość dodania indywidualnych komponentów pozwala wypiec chleb, który także nasi najmłodsi chętnie będą jeść.
Życzymy Państwu udanego wypieku i smacznego!
Zamówienia można składać telefonicznie pod numerami:
tel. stacjonarny 33 444 50 37
tel. kom. 727 572 345 (plus gsm)
tel. kom.794 562 836 (play)
e-mail: info@centro-activo.pl
Zapraszamy także na Aukcje Centro-Activo na Allegro!