Letni deser

 Lato to pora, gdy z przyjemnością spędzamy czas w ogrodzie. By uświetnić ogrodowe przyjęcie polecam słodkie izraelskie wino  Yarden Muscat White oraz deser z mascarpone

Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii (północnych Włochy). Jest on produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. W przeciwieństwie do innych serów z mleka krowiego, jest fakt, że wyrabia się go nie z mleka, lecz ze śmietanki.

Deser z mascarpone

Składniki:
500g mascarpone
200g biszkoptów
żelatyna-fix deserowa Dr. Oetker
1 łyżka soku z limonki (cytryny)
cukier puder
100g borówek amerykańskich

Wykonanie:
Na dno naczynia położyć biszkopty.
Przygotować żelatynę wg. przepisu na opakowaniu.
Dodać ser, cukier i sok z limonki.
Masę położyć na biszkoptach. Wyrównać powierzchnię. Posypać borówkami. Owoce lekko wcisnąć.

Podawać ze słodkim winem. Polecamy Yarden Muscat White.

Charakterystyka wina:

Aromatyczne deserowe wino. Zapachy kwiatów i wanilii, w smaku nuty owoców cytrusowych i konfitury pomarańczowej. Długi przyjemny finisz. Doskonałe z sernikiem, naleśnikami owocowymi na gorąco. Sprzedawane jest w butelkach 0,5l, już mała ilość mocno uderza do głowy.

Temperatura podawania: 10°C

Zalecenia kulinarne: aperitify, sery łagodne, desery: owoce, kremy

Warto wiedzieć:
Potencjał starzenia:
do 5-10 lat
Zawartość alkoholu:
14%

kraj 

Izrael 

rodzaj 

białe słodkie

suknia 

jasnocytrynowa 

usta 

świeże, rześkie, owocowe

nos 

cytrusy, konfitura pomarańczowej z kwiatowymi nutami oraz wanilią

winogrona 

100% Muscat

Dodaj komentarz