Repcepturę słynnego najstarszego kubańskiego long drinku 'Moijto’ zdradza Państwu Darek Gusiew, krakowski podróżnik z 'La Habana Club’ w Krakowie.
Ten najstarszy kubański koktajl alkoholowy ma orzeźwiający słodko – kwaśno – miętowy smak. Za jego pierwowzór uważa się drink wymyślony przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza Richarda Drake’a, podwładnego Sir Francisa Drake’a. Nosił on nazwy ’Draque’, ’Drak’ lub ’Drac’ jednak, gdy ‘aquardiente’ [dosł. ognista woda], czyli prymitywna forma rumu została zastąpiona mniej gorzkim rumem przybrał on nazwę ’Mojito’. Słowo to pochodzi od afrykańskiego ‘mojo’ co oznacza niewielkie czary.
Składniki :
2 łyżeczki cukru trzcinowego,
4 listki świeżej mięty, która daje aromat,
jedna czwarta limonki (kwadraciki)
odrobina soku z cytryny
lód
uzupełnić wodą gazowaną
– Drewnianym przyrządem wyciska się lemonki by szybciej puściły sok i by wszystkie składniki szybciej się zmieszały. Koktajl ten pijał Hemingway podczas pobytu w Hawanie – tłumaczy Darek Gusiew z Krakowa, podróżnik, który wielokrotnie odwiedzał Kubę i zwiedził całą Amerykę Łacińską.
Zamiast drewnianego solidnego mieszadła można użyć blendera. Wszystkie składniki należy wymieszać długą łyżką lub dodać mieszadełko. Oczywiście najbardziej popularną wersją tego long drinku jest ta z dodatkiem 40 ml białego rumu. Szklankę można udekorować cząstką limonki i gałązką mięty. Mojito [czyt. mohito] podaje się w szklance do long drinków i sączy się przez słomkę o dowolnej porze dnia.
Maya Kowalczyk