Koktajl Mojito

 IMG_0107Repcepturę słynnego najstarszego kubańskiego long drinku 'Moijto’ zdradza Państwu Darek Gusiew, krakowski podróżnik z 'La Habana Club’ w Krakowie

Ten najstarszy kubański koktajl alkoholowy ma orzeźwiający słodko – kwaśno – miętowy smak. Za jego pierwowzór uważa się drink wymyślony przez szesnastowiecznego angielskiego korsarza Richarda Drake’a, podwładnego Sir Francisa Drake’a. Nosił on nazwy ’Draque’, ’Drak’ lub ’Drac’ jednak, gdy ‘aquardiente’ [dosł. ognista woda], czyli prymitywna forma rumu została zastąpiona mniej gorzkim rumem przybrał on nazwę ’Mojito’. Słowo to pochodzi od afrykańskiego ‘mojo’ co oznacza niewielkie czary.

 Składniki : IMG_0109

2 łyżeczki cukru trzcinowego,

4 listki świeżej mięty, która daje aromat,

jedna czwarta limonki (kwadraciki)

odrobina soku z cytryny

lód

uzupełnić wodą gazowaną

 – Drewnianym przyrządem wyciska się lemonki by szybciej puściły sok i by wszystkie składniki szybciej się zmieszały. Koktajl ten pijał Hemingway podczas pobytu w Hawanie – tłumaczy Darek Gusiew z Krakowa, podróżnik, który wielokrotnie odwiedzał Kubę i zwiedził całą Amerykę Łacińską.

Zamiast drewnianego solidnego mieszadła można użyć blendera. Wszystkie składniki należy wymieszać długą łyżką lub dodać mieszadełko. Oczywiście najbardziej popularną wersją tego long drinku jest ta z dodatkiem 40 ml białego rumu. Szklankę można udekorować cząstką limonki i gałązką mięty. Mojito [czyt. mohito] podaje się w szklance do long drinków i sączy się przez słomkę o dowolnej porze dnia. 

Maya Kowalczyk

IMG_0106IMG_0108

Dodaj komentarz