O tym, że śniadanie to podstawa nikogo nie trzeba przekonywać. W wielu regionach świata pierwszy poranny posiłek spożywa się na słodko, a chleb przypomina ten świąteczny z bakaliami, orzechami i owocami. Jeżeli dodać do niego ksylitol i płatki, na przykład te owsiane staje się naprawdę zdrową przekąską. Po śniadaniu obowiązkowo należy zadbać o higienę jamy ustnej. Miłosnikom słodyczy polecam pasty z dodatkiem ksylitolu. Ksylitol (C5H12O5) to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol). Ta zredukowana pochodna ksylozy jest najsłodszym spośród wszystkich zamienników sacharozy, a przy tym ma 40 % mniej kalorii. Ze względu na jego udowodnione naukowo działanie przeciwpróchnicze słodzi się nim (E967) nie tylko pasty i płukanki do zębów. Gdy podjada się słodzone ksylitolem gumy, cukierki i inne słodkości skandynawska zasada „słodkich sobót” nie obowiązuje. Ksylitol poleca się w profilaktyce osteoporozy oraz diabetykom, gdyż jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. FDA uznało ksylitol za substancję, która nie wywołuje próchnicy. W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy jego spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka). Inne zamienniki cukru z buraków cukrowych, słodycze robione na bazie miodu, syropów klonowych, słodów z ryżu i pszenicy mają działanie jest zbliżone do szkodliwego działania cukru.
Chlebek owsiano-bananowy
Składniki:
v 150 g mąki pszennej
v 150 płatków owsianych
v 3 łyżki krystalicznego ksylitolu ( w wersji słodszej więcej)
v 3 jajka
v 3 dojrzałe banany
v 4 łyżki oleju
v 2 łyżki mleka w proszku
v 1 łyżeczka proszku do pieczenia
v przyprawa do piernika
Przygotowanie:
W misce rozgniatamy banany. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki, bez białek. Dokładnie mieszamy. Następnie ubitć białka i delikatnie połączyć z masą. Piec w temp. 170 stop. C przez ok. 50 min.