Niekończąca się przygoda z Kretą

 kreta24.2Zapraszam do lektury opowieści o Krecie i jej mieszkańcach. Moim rozmówcą jest Tadeusz Gruszczyński, informatyk zafascynowany kulturą Krety. W jego sklepiku internetowym kreta24.pl możecie Państwo nabyć świeże i zdrowe organiczne produkty wprost z Kretyżywność i kosmetyki.

Na hasło Business Relations otrzymacie Państwo 15 % opust klientowski w sklepiku Kreta24.pl!

Jak zaczęła się Pana przygoda z Grecją?

Tadeusz Gruszczyński: Przypadkowo. 10 lat temu planowaliśmy z żoną wyjazd w fajne miejsce. Był piątek. My zawsze wyjeżdżamy spontanicznie więc poszedłem do biura podróży by znaleźć ofertę. Okazało się, że następnego dnia, czyli w sobotę jest organizowany wylot na Kretę. Kosztowało to 800 zł na dwa tygodnie więc postanowiliśmy pojechać szybko zrobiliśmy zakupy, spakowaliśmy się. W tym samym biurze poznaliśmy dwójkę przemiłych ludzi tuż po ślubie. Następnego dnia pojechaliśmy z nimi do Warszawy i razem spędziliśmy dwutygodniowe super wakacje na Krecie. Zafascynowaliśmy się tym miejscem. Kulturą, krajobrazami, jedzeniem i brakiem pośpiechu. Tam na wszystko jest czas. Wyspiarze nie do końca utożsamiają się z Grekami jeśli chodzi o kulturę.

Czy Grecy są nastawieni do turystów z innych kultur przyjaźnie?

Bardzo przyjaźnie. Nie ma elementów „wciskania” czegokolwiek jak w krajach arabskich. Podczas tego pierwszego wyjazdu poznaliśmy także właściciela wypożyczalni samochodów, z którym do dziś utrzymujemy kontakt.

Podobno można dolecieć tam także tanimi liniami lotniczymi?

Tak, wystarczało dolecieć czy dojechać do Berlina i stamtąd kursowały samoloty na Kretę. Na miejscu można wypożyczyć samochód i na własną rękę zwiedzać wyspę.

Jak duża jest Kreta?

Ma szerokość około 240 km. Jej wysokość to 30-60 km. Jest to teren górzysty. W środkowej części Krety są góry wysokości 2 000 m. Nawet, gdy jest bardzo gorąco w czerwcu czy lipcu widać śnieg na szczytach.

oa4

Jakie miejsca warto zobaczyć?

Jednym z bardziej znanych miejsc, jeśli chodzi o faunę i florę, jest wąwóz Samaria leżący w południowej części wyspy. Startujemy rano około 6-7. Do kilkugodzinnego zejścia w dół potrzebne są porządne buty. Po dojściu do morza wsiadamy na statek, który dowozi nas do innej części wyspy. Ten wąwóz to bardzo ciekawe miejsce-flora, skały, przesmyki … . Warto go zobaczyć!

Przed taką wyprawą trzeba nabrać sił. Jakie jest miejscowe jedzenie?

Niezbyt skomplikowane. Oliwę z oliwek stosuje się prawie do każdej potrawy. Dużo je się też ryb, owoców morza i słodkości. Dużo pije się frappe, czyli mrożonej kawy. Jedna z charakterystycznych potraw jest sałatka znana w Polsce jako grecka, na Krecie jako wiejska. Jej składniki to oliwki, pomidory, ogórki, cebula, oregano, trochę bazylii i, oczywiście, oliwa z oliwek. Co ciekawe, ser feta jest układany na górze w plastrach. Posypuje się go oregano i polewa oliwą z oliwek. W innych krajach ser feta w kostkach miesza się z innymi składnikami.

Jakich innych dań można skosztować podczas pobytu na Krecie?

Suvlaków (gr. σουβλάκι), czyli szaszłyków z różnych rodzajów mięs.

Grecja od wieków słynie także z win …

Tak są one także na Krecie nieodzownym elementem obiadu. Bardzo charakterystycznym dla Grecji jest wino o nazwie Retsina. W trakcie produkcji dodaje się doń olejek sosnowy co nadaje temu trunkowi bardzo charakterystyczny aromat. Nie jest to bardzo wyszukane wino. Podaje się go, obok ouzo czy raki, do posiłków. Ouzo jest bardziej znane w Grecji kontynentalnej. Raki to trunek bardzo charakterystyczny dla Krety.

Jak produkuje się ouzo?

Na bazie raki. Podczas jednego z październikowych pobytów na Krecie otrzymaliśmy zaproszenie na Raki Night, czyli Noc raki. To bardzo ciekawa impreza. Na Krecie wolno produkować samemu wysokoprocentowe alkohole. Większość raki jest więc produkowana w tawernach.

oa3kreta24.1

Jak wytwarza się raki?

W czasie zbiorów winogron, pod koniec października, skórki z pestkami z wytłoczyn ładowane są do pieca opalanego drewnem. Tam następuje proces fermentacji. Charakterystycznego posmaku nadają trunkowi dodane kawałki drewna. Po spirytyzacji do butelek nalewany jest skroplony wysokoprocentowy alkohol, czyli raki. Podczas Raki Night każdy przynosi miąższ, który jest ładowany do pieca. Przynosi się też cos do jedzenia-mięso z grilla, oliwki, fetę czy słodycze. Ludzie pija wino i rozmawiają. Impreza trwa nawet 3 dni, a nikt nie jest pijany. Wszyscy się kontrolują. Kultura picia jest wysoka.

Kuchnia grecka to dużo warzyw i owoców, a mniej mięsa?

Tak, a jeżeli się pojawia to zazwyczaj jest to jagnięcina.

Jakie produkty rodem z Krety można nabyć w sklepie internetowym kreta24.pl?

Oliwę z oliwek z małej lokalnej fabryczki zajmującej się jej produkcja od trzech pokoleń. Te właśnie oliwę z oliwek od Państwa Renieris sprowadzamy do Polski. W ofercie mamy dwa jej rodzaje: extra virgin puszkowana (3l, 5l) oraz w wersji bio z oliwek ze specjalnych pól uprawianych bez pestycydów.

Grecja każdemu kojarzy się również oliwkami …

Mamy je także w swej ofercie. Pochodzą one od rodziny Nicolaos. Oferujemy oliwki w wersji organicznej i tradycyjnej oraz pasty z oliwek, czyli przemielone oliwki z dodatkiem oliwy z oliwek. Można je stosować na kanapki. Mamy także z Krety kapary, czosnek i marynowaną cebulę oraz suszone na słońcu pomidory, bez siarkowania przyspieszającego proces suszenia.

Na półkach widzę też kosmetyki?

Tak. Na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem aloesu. Oba te składniki w wersji organicznej. Całe portfolio kosmetyków obejmuje ich 27 rodzajów.

Czy są to linie dla kobiet i dla mężczyn?

Tak. Począwszy od mydła po serum. Wszystkie kosmetyki Olivaloe są testowane dermatologicznie, nie są testowane na zwierzętach, nie zawierają parabenów, olei, wazeliny, jak i glikolu polipropylenowego. Mogą je stosować nawet osoby z wrażliwą cerą. Moja żona stosuje je od 3 lat.

I jest ich najlepszą ambasadorką …?

Dokładnie, tak. Mają naturalny zapach. Do niektórych dodano jaśmin czy olejek arganowy z Maroko.

Co proponuje Pan mężczyznom?

Balsam po goleniu z dodatkiem jojoba i krem po goleniu –wysokozagęszczony o delikatnym zapachu oliwki.

Jak żyje się na tej Wielkiej Wyspie?

W tawernach przesiadują starsi mężczyźni pijąc kawę. Mężczyźni mają zapewnić rodzinie dobrobyt. Kobiety zajmują się wszystkim-pracują i opiekują się dziećmi. Mężczyzna po pracy idzie do tawerny i czyta gazetę. Z reguły jest to frappe. Zazwyczaj najlepsze jedzenie podają w tawernach wyglądających z zewnątrz dość kiepsko. Do takich tawern przychodzą mieszkańcy. Te dla turystów wyglądają lepiej, ale nie oferują potraw o takim smaku jak te dla tubylców.

Jak ubierają się Kreteńczycy?

Starsze kobiety często ubierają się na czarno. Pytałem mojego przyjaciela Kreteńczyka dlaczego tak jest. Powiedział mi, że jeśli w danej rodzinie zmarło dziecko to zgodnie z tradycją kobieta do końca życia nosi czarny strój. Mężczyźni noszą zazwyczaj białe koszule i czarne spodnie.

Dziękuję za rozmowę.

Dziękuję.

 Rozmawiała Maya M. Kowalczyk

 

Czytaj także:

http://business-relations.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1216:pomyl-naturalnie-o-wielkiej-wyspie&catid=48:wizerunek&Itemid=79

http://business-relations.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1220:zasady-ywieniowe-kreteczykow&catid=50:smaki-wiata&Itemid=81

http://business-relations.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1222:sodka-jak-chawa&catid=50:smaki-wiata&Itemid=81

Dodaj komentarz