Chlebek na słodko

IMG_2618 O tym, że śniadanie to podstawa nikogo nie trzeba przekonywać. W wielu regionach świata pierwszy poranny posiłek spożywa się na słodko, a chleb przypomina ten świąteczny z bakaliami, orzechami i owocami. Jeżeli dodać do niego ksylitol i płatki, na przykład te owsiane staje się naprawdę zdrową przekąską. Po śniadaniu obowiązkowo należy zadbać o higienę jamy ustnej. Miłosnikom słodyczy polecam pasty z dodatkiem ksylitolu. Ksylitol (C5H12O5) to organiczny związek chemiczny, pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku (cukrol). Ta zredukowana pochodna ksylozy jest najsłodszym spośród wszystkich zamienników sacharozy, a przy tym ma 40 % mniej kalorii. Ze względu na jego udowodnione naukowo działanie przeciwpróchnicze słodzi się nim (E967) nie tylko pasty i płukanki do zębów. Gdy podjada się słodzone ksylitolem gumy, cukierki i inne słodkości skandynawska zasada „słodkich sobót” nie obowiązuje. Ksylitol poleca się  w profilaktyce osteoporozy oraz diabetykom, gdyż jest metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Posiada wielokrotnie niższy indeks glikemiczny (IG:8) niż glukoza czy sacharoza. FDA uznało ksylitol za substancję, która nie wywołuje próchnicy. W roku 1996 JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy jego spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka). Inne zamienniki cukru z buraków cukrowych, słodycze robione na bazie miodu, syropów klonowych, słodów z ryżu i pszenicy mają działanie jest zbliżone do szkodliwego działania cukru.

 

Chlebek owsiano-bananowy

  Składniki:

v      150 g mąki pszennej

v      150 płatków owsianych

v      3 łyżki krystalicznego ksylitolu ( w wersji słodszej więcej)

v      3 jajka

v      3 dojrzałe banany

v      4 łyżki oleju

v      2 łyżki mleka w proszku

v      1 łyżeczka proszku do pieczenia

v      przyprawa do piernika

 Przygotowanie:

W misce rozgniatamy banany. Dodajemy żółtka i pozostałe składniki, bez białek. Dokładnie mieszamy. Następnie ubitć białka i delikatnie połączyć z masą. Piec w temp. 170 stop. C przez ok. 50 min. 

 

 

Dodaj komentarz