Mają ponad 2 m, ale większość z nas zdaje się nie dostrzegać ich na co dzień. Mowa o jelitach. Ja przypomniałam sobie o nich ponownie podczas wykładu „Dysbioza i zdrowie jelit; od podstaw do perspektyw terapii” wygłoszonego przez prof. Franceso Marotta, MD PhD podczas jednego z ostatnich Kongresów Medycyny Estetycznej i Anti-Agingu. Prof. Marotta jest profesorem Uniwersytetu Medycznego w Mediolanie oraz na Wydziale Żywienia Człowieka i Nauki o Żywności Uniwersytetu Teksańskiego. Jelita są jednym z czterech najsilniej skolonizowanych przez drobnoustroje narządów. Głównym faktorami odpowiedzialnymi za zmiany jakościowe i ilościowe w ich mikroflorze są: niewłaściwa dieta, stres, starzenie, leczenie farmakologiczne oraz choroby. To tam właśnie rodzi się także problem cellulitu. Zdaniem dr. med. Wolfganga Kalabisa i Angeliki Kastner, autorów „Das Anti-Aging Lexikon” w zachowaniu zdrowia i urody oraz profilaktyce przedwczesnego starzenia równie ważną rolę odgrywa także tkanka mięśniowa. Jelita to miejsce, gdzie wchłaniane są składniki odżywcze, mięśnie zaś odpowiadają za spalanie tłuszczy. Warto więc przejść na właściwe tory i zamiast krążyć obwodnicami skorzystać z prostej, skutecznej i naturalnej drogi ja jest koncept żywieniowy (pod numerem 505 168 753 na Państwa telefony czeka doradca żywieniowy).
Złe odżywianie, rygorystyczne diety i brak ruchu prowadzą do spowolnienia przemiany materii, problemów z trawieniem, zakwaszenia organizmu, zmniejszenia masy mięśniowej, efektu jo-jo, a w przypadku płci pięknej także do cellulitu.
Mięśnie
Silna muskulatura to intensywne spalanie kalorii. Chroni m.in. przed zaburzeniami przemiany materii, złym spalaniem tłuszczu, bólami pleców, nadwagą i otyłością. Pomaga w zachowaniu pięknej figury. Silne mięśnie brzucha czynią go płaskim, zaś dobrze umięśnione jelita warunkują prawidłową perystaltykę, odpowiednią mikroflorę (m.in. dużo bakterii Bifido, mało grzybów Candidia), dobre przyswajanie substancji odżywczych, prawidłowy przebieg procesów trawiennych, prawidłowe oddawanie stolca. Wszystko to sprzyja detoksyfikacji organizmu, ta zaś wpływa na dobre samopoczucie. Słabe umięśnienie jelita skutkuje zatruwaniem organizmu będącego wynikiem: zwolnionej perystaltyki, problemów z oddawaniem stolca, powstawaniem uchyłków, niekorzystnych zmian w mikroflorze jelit (m.in. małej ilości bakterii Bifido, dużej ilości grzybów Candidia), wytwarzania substancji toksycznych w wyniku procesów gnicia, fermentacji, butwienia i pleśnienia. Toksyny wytwarzane w procesie trawienia odpowiedzialne są również za powstanie cellulitu.
Jelita
Zdrowie jelit to fundament zdrowia i dobrego samopoczucia. Prawidłowa mikroflora grubego jelita nie tylko uczestniczy w ostatnim stadium procesów trawiennych i pełni funkcję ochronną w jelicie, ale produkuje cały szereg ważnych witamin, aminokwasów, fermentów, hormonów i innych substancji odżywczych z włókien pokarmowych.
Bakterie jelitowe syntetyzują 9 rodzajów witamin: B1, B2, B6, biotynę, kwas patentowy, kwas nikotynowy i foliowy, witaminę K. One i inne mikroby mają właściwości fermentacyjne, rozkładając substancje żywnościowe według tego samego schematu, co fermenty żywnościowe. Syntetyzują acetylocholinę, sprzyjają przyswajaniu przez organizm żelaza, produkty pracy drobnoustrojów działają w sposób regulujący na wegetatywny system nerwowy, a również stymulują system immunologiczny.
Dla normalnego funkcjonowania ww. mikroorganizmów niezbędne są określone warunki – mikro-kwaśne środowisko i błonnik pokarmowy. Niestety nadal wielu z nas nie dba o swe jelita. Nieprawidłowa dieta sprawia, iż gnijące masy kałowe tworzą środowisko zasadowe. Ono, z kolei sprzyja rozwojowi chorobotwórczej mikroflory.
Nierównowaga w pracy jelit
Jednymi z winowajców są grzyby Candidia. One to ponoszą odpowiedzialność za niedostateczne wchłanianie substancji odżywczych, wytwarzanie toksyn, zatrzymywanie wody w organizmie oraz cellulit. Stoją za tym także: cukry, utwardzane tłuszcze, białe pieczywo, alkohol, substancje słodzące, konserwanty, sztuczne barwniki, polepszacze smaku, dieta zbyt obfita w mięso oraz owoce. Problem pogłębia picie niedostatecznych ilości wody i zbyt niski poziom aktywności fizycznej.
Dieta sprzyjająca normalizacji mikroflory jelita grubego
Jednym z głównych wrogów prawidłowej mikroflory jelita grubego są drożdże piekarnicze. Warto więc zrezygnować ze wszystkich pokarmów, które mają je w swym składzie. Zamiast chleba na drożdżach warto piec swój własny na mące pełnoziarnistej z grubego przemiału i zakwasie czy macy.
W odbudowie prawidłowej mikroflory jelita grubego pomocne jest oczyszczenie i normalizacja pH jego środowiska. Po prostu, należy zmienić sposób odżywiania. Warto więc sięgać po świeżo wyciśnięte soki z warzyw, sałatki, kasze, produkty pełnoziarniste, orzechy, jagody np.: maliny, truskawki i żurawina oraz dziko rosnące jadalne trawy. W procesach detoksyfikacji ważką rolę odgrywa także błonnik, w który obfitują świeże jarzyny i owoce. Warzywa i owoce, a szczególnie jagody (np.: maliny, truskawki, żurawiny) to główne źródło kwasów organicznych, które sprzyjają utrzymaniu odpowiedniego słabo kwaśnego pH w całym układzie trawiennym. Produkty gotowane, białka oraz węglowodany zmieniają pH w przeciwnym kierunku, a mianowicie przyczyniają się do wytworzenia środowiska zasadowego, a tym samym są przyczyną fermentacji i gnicia.
Gotowanie, przetwarzanie pożywienia, nieprzestrzeganie zasad trochologii, czyli łączenia pokarmów, dieta obfitująca w białka i węglowodany, szczególnie te proste powoduje rozwój patogennej mikroflory jelitowej.
Naturalna droga, czyli koncept zdrowotny
Celem konceptu zdrowotnego jest aktywowanie zasobów zdrowotnych człowieka oraz profilaktyka, bo jak powiedział Sebastian Kneipp „Kto nie poświęca codziennie chwili czasu swemu zdrowiu, ten będzie musiał pewnego dnia poświęcić bardzo dużo czasu swojej chorobie”. Celem kompleksowego konceptu zdrowotnego, w skład którego wchodzi prawidłowe odżywianie, ruch i nastawienie mentalne jest poprawa figury, a nie jak w przypadku większości rygorystycznych diet spadek wagi. Spadek masy tkanki tłuszczowej ma zostać osiągnięty dzięki zwiększeniu masy mięśniowej. Zalecany Professional BODY SHAPE zawiera wysokowartościowe białko, zaś pastylki do ssania Professional PREBIOTIC KAUDROPS stymulują wytwarzanie Bifidobaterii co sprzyja normalizacji środowiska jelitowego. Pobudzona przemiana materii przeciwdziała powstawaniu efektu jo-jo i cellulitu. Siły witalne organizmu zostają pobudzone. Koncept nie wymaga głodówek. Wręcz przeciwnie za konieczne uważa się dostarczanie organizmowi pożywienia i płynów, ale tych odpowiednich!
Preparaty wchodzące w skład kompleksu to:
Professional BODY SHAPE-2 razy 2 miarki dziennie
Professional PREBIOTIC KAUDROPS-6-8 tabletek do ssania dziennie
Metamorphose Programm VITAMIN BODY LOTION Intensiv-patrz www.celluliteschutz.com
Szczegółowych informacji udziela doradca żywieniowy pani Monika:
Tel. 505 168 753
Mail: 123mox@vp.pl
Już wkrótce, a dokładnie 20 czerwca 2012 r. kolejny materiał poświęcony kompleksowi żywieniowemu, w tym programowi Metamorfoza.
Źródło: Artykuł powstał z wykorzystaniem materiałów dostarczonych przez producenta.