Jest jeden smak, który pochodzi wyłącznie z Maroka. To smak oleju arganowego. Reliktowe i endemiczne drzewka arganowe (łać. Argania spinosa) rosną jedynie w Rezerwacie Biosfery utworzonym w płd.-zach. części Królestwa Maroka. Wytwarzany z orzechów żelazodrzewu olej to płynne „marokańskie złoto”. Swymi prozdrowotnymi właściwościami przewyższa oliwę z oliwek.
W skład oleju arganowego wchodzą:
-
wielonienasycone kwasy tłuszczowe (37 %), w tym kwas linolowy (29, 3-36, 8 %), kwas linolenowy (poniżej 0, 5 %), kwas arachidonowy (0, 3-0, 5 %),
-
jednonienasycone kwasy tłuszczowe (47 %), w tym kwas oleinowy (43-49, 1 %),
-
nasycone kwasy tłuszczowe (18 %), w tym kwas palmitynowy (12-13 %), kwas stearynowy (5-7 %),
-
tokoferole (60-90 mg/ 100 g), w tym :
-
a-tokoferol, czyli witamina E (4-9 %),
-
b-tokoferol (0, 1-0, 3 %),
-
γ-tokoferol (80-91 %),
-
d-tokoferol (5-10, 2 %).
-
Używając go w kuchni stajemy się coraz zdrowsi i młodsi albowiem :
-
obniża poziom niekorzystnych dla zdrowia frakcji cholesterolu,
-
wspomaga ukrwienie i dotlenienie organizmu,
-
stymuluje funkcjonowanie mózgu,
-
dodatnio wpływa na trawienie (podwyższa stężenie pepsyny w soku żołądkowym),
-
przeciwdziała procesom starzenia.
W przeciwieństwie do większości leków ma pyszny lekko orzechowy smak. Warto więc spróbować sałatki lub kuskusu z olejem arganowym, gdy ma się ochotę na coś smacznego, ale i zarazem bardzo zdrowego !
Oto przepisy :
Sałatka
Przygotować sałatkę i polać ją niewielką ilością oleju arganowego lub oleju arganowego wymieszanego z sokiem cytrynowym.
Smacznego !
Słodki kuskus z olejem arganowym
Składniki :
3 łyżki oleju arganowego
250 ml migdałów
250 ml rodzynek
1 cytryna (sok i starta skórka)
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
375 ml kuskus
300 ml jogurtu
500 ml miodu
Przygotowanie :
(1) Do rondla wlać ½ łyżki oleju arganowego i podgrzewać na średnim ogniu. Wsypać migdały i podsmażyć je aż się zarumienią. Po czym przełożyć do miski. Dodać rodzynki, nieco startej skórki z cytryny oraz cynamon. Wymieszać.
Podgrzać 375 ml wody ze szczypta soli i 1 ½ łyżki oleju arganowego. Wsypać kuskus, przykryć pokrywką i odstawić z ognia na ok. 7 min. Odłożyć 1/3 mieszanki (1). Do pozostałych 2/3 dosypać kuskus. Rozdrobnić go widelcem.
170 ml jogurtu wymieszać z 125 ml miodu. Dodać sok z cytryny. Polać kuskus. Następnie polać go ½ łyżki oleju arganowego. Miskę przykryć folia aluminiową i odstawić na kilkadziesiąt minut (temperatura pokojowa).
Pozostałą część jogurtu, miodu i ½ łyżki oleju arganowego wymieszać.
Przed podaniem kuskus posypać rodzynkami i migdałami. Podawać z mieszaniną jogurtu oraz miodu.
Smacznego!
Marokańska pasta do chleba Amlou
Składniki :
220 g prażonych, solonych migdałów
8 łyżek oleju arganowego
4 łyżki miodu
Składniki :
Migdały pokruszyć w mikserze. Utrzeć z olejem arganowym. Następnie, stale mieszając, stopniowo dodawać miodu.
Smarować chleb, bułki i croissanty.
Smacznego!
Inspiracją może być też jedna z najdroższych przypraw świata, czyli szafran. Działa uspokajająco, przeciwskurczowo, antykarcenogennie, antymutagennie i przeciwutleniająco.
Szafranowa zupa rybna
Składniki :
8-10 włókienek szafranu
2 główki czosnku
2 selery
1 fenkuł
2 marchewki
skórka z cytryny (4 cm, starta)
1 łyżeczka mieszanki suchych ziół
1400 g pomidorów
2, 5 l bulionu rybnego
500 g filetów rybnych
Przygotowanie :
Rozgrzać olej w rondlu z grubym dnem. Warzywa (bez pomidorów) posiekać i gotować wraz z ziołami przez ok. 5 min. Dodać kawałki pomidorów i gotować następne 5 min. Wlać bulion i podgrzewać na wolnym ogniu przez ok. 30 min. Rybę pociąć na kawałki i przed podaniem gotować w zupie przez 10 min. Pod koniec gotowania dodać szafran rozpuszczony w 1/6 szklanki bulionu.
Podawać z chlebem.
Smacznego!