Zapraszamy do stołu ! Dziś proponujemy zielone naleśniki z czerwonym nadzieniem. Smacznego !
Zielone naleśniki z czerwonym farszem
Składniki (naleśniki) :
1. 10 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
2. 2 jajka
3. 20 dkg szpinaku (rozmrożonego)
4. sól
5. 1 łyżka oleju
6. mleko
Przygotowanie :
Wszystkie składniki należy wymieszać. Ciasto ma mieć konsystencję rzadkiej śmietany. Smażyć na oleju.
Składniki (nadzienie) :
-
‘Krojone pomidory z oliwą i czosnkiem’ (‘Podravka’, 390g)
-
20 dkg czerwonej soczewicy
-
2 łyżki oleju
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz, ostra papryka, bazylia do smaku
Przygotowanie (nadzienie) :
Do garnka przelać zawartość opakowania ‘Krojonych pomidorów z oliwą i czosnkiem’ -‘Podravka’. Dodać soczewicę i olej. Gotować na małym ogniu, często mieszając. Składniki muszą przybrać postać gęstej pasty. Pod koniec gotowania dodać rozdrobniony czosnek i przyprawy.
Posmarować naleśniki farszem. Podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Do zapiekania w piekarniku naleśniki można posypać tartym serem, na przykład parmezanem.
Smacznego !