Firma ‘Cosmoprof Polska’ Sp. z o.o. z Będzina ma w swej ofercie dermokosmetyki na bazie tybetańskich jagód młodości. – Jagody Goji dają najlepsze efekty, gdy są zbierane na odpowiedniej wysokości. Mamy w swej ofercie profesjonalny zabieg na ich bazie certyfikowany Ecocert oraz trzy kremy do pielęgnacji domowej:
-
‘Goji-Complex’- fluid nadający się do każdego rodzaju skóry, doskonały pod makijaż
-
‘Hydro-Goji’-krem do cery mieszanej i normalnej,
-
‘Nutri-Goji’- przeznaczony dla skóry normalnej i suchej.
Można zjadać maksymalnie 15 owoców, gdyż ich działanie jest bardzo silnie. Jagoda ta robi zawrotną karierę w Hollywood. Tam je się je i robi zabiegi produktami na ich bazie. – wyjaśnia Monika Łupińska-Duda, prezes zarządu ‘Cosmoprof Polska’ Sp. z o.o.
Jagody Goji to bardzo zdrowe owoce kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum), które zawierają ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów. Roślinę tę można spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach. Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają:
• aminokwasy, a przede wszystkim izoleucynę i tryptofan,
•specyficzne polisacharydy wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego,
• nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za produkcję hormonów, właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego,
• witaminy: witaminę C (2 500 mg w 100 g jagód), witaminę E oraz witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2, B6,
• karotenoidy: beta-karoten w ilości większej niż w marchwi, zeaksantynę (prawie 80% karotenoidów w nich zawartych), która wzmacnia wzrok i odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki, stosowana z powodzeniem w zaćmie, luteinę, likopen,
• betainę niezbędną do produkcji w wątrobie choliny- czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA,
• fizalinę będącą związkiem stosowanym w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach),
• składniki mineralne: żelazo (zawierają żelaza więcej niż popularny stek wołowy), cynk, selen, miedź, wapń, german, fosfor,
• flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających.
• fitosterole: beta-sitosterol – czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Cyceron – czynnik przeciwzapalny, który obniża poziom złego cholesterolu LDL, ale pomaga również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy. Solavetivon – silny czynnik przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny.
Jak wykazały badania, zawarty w tych azjatyckich wilczych jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A) – protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. Zdolność jagód Lycium barbarum do odwrócenia procesu obniżania Ig A powodowana wiekiem jest najlepszym dowodem potwierdzającym tradycyjna opinie o ich właściwościach spowalniających proces starzenia.