Owoce młodości

 goji3_1Firma ‘Cosmoprof Polska’ Sp. z o.o. z Będzina ma w swej ofercie dermokosmetyki na bazie tybetańskich jagód młodości. – Jagody Goji dają najlepsze efekty, gdy są zbierane na odpowiedniej wysokości. Mamy w swej ofercie profesjonalny zabieg na ich bazie certyfikowany Ecocert oraz trzy kremy do pielęgnacji domowej:

  • Goji-Complex’- fluid nadający się do każdego rodzaju skóry, doskonały pod makijaż
  • ‘Hydro-Goji’-krem do cery mieszanej i normalnej,
  • ‘Nutri-Goji’- przeznaczony dla skóry normalnej i suchej.

Można zjadać maksymalnie 15 owoców, gdyż ich działanie jest bardzo silnie. Jagoda ta robi zawrotną karierę w Hollywood. Tam je się je i robi zabiegi produktami na ich bazie. –  wyjaśnia Monika Łupińska-Duda, prezes zarządu ‘Cosmoprof Polska’ Sp. z o.o.

Jagody Goji to bardzo zdrowe owoce kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum), które zawierają ponad 15% protein, 21 niezbędnych minerałów oraz 19 aminokwasów. goji4_1Roślinę tę można spotkać w mongolskich i tybetańskich Himalajach. Jagody Goji to owoce o dużej wartości odżywczej, gdyż zawierają:

aminokwasy, a przede wszystkim izoleucynę i tryptofan,

specyficzne polisacharydy wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego,

nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiedzialne za produkcję hormonów, właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego,

witaminy: witaminę C (2 500 mg w 100 g jagód), witaminę E oraz witaminy z grupy B, przede wszystkim: B1, B2, B6,

karotenoidy: beta-karoten w ilości większej niż w marchwi, zeaksantynę (prawie 80% karotenoidów w nich zawartych), która wzmacnia wzrok i odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki, stosowana z powodzeniem w zaćmie, luteinę, likopen,

betainę niezbędną do produkcji w wątrobie choliny- czynnika, który łagodzi nerwicę, poprawia pamięć, wspomaga przyrost mięśni, chroni od otłuszczenia wątroby, obniża poziom homocysteiny, będącej główną przyczyną chorób serca, chroni DNA,

fizalinę będącą związkiem stosowanym w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach),

składniki mineralne: żelazo (zawierają żelaza więcej niż popularny stek wołowy), cynk, selen, miedź, wapń, german, fosfor,

flawonoidy o właściwościach przeciwutleniających.

fitosterole: beta-sitosterol – czynnik przeciwzapalny i obniżający poziom cholesterolu. Cyceron – czynnik przeciwzapalny, który obniża poziom złego cholesterolu LDL, ale pomaga również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty. Bardzo korzystny dla regulacji pracy serca i ciśnienia krwi, łagodzi bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy. Solavetivon – silny czynnik przeciwgrzybiczy i przeciwbakteryjny.

 Jak wykazały badania, zawarty w tych azjatyckich wilczych jagodach polisacharyd (cukier długołańcuchowy) posiada silne działanie stymulujące na system odpornościowy poprzez zwiększenie poziomu immunoglobulin A (Ig A) – protein immunologicznych, których poziom obniża się wraz wiekiem. Zdolność jagód Lycium barbarum do odwrócenia procesu obniżania Ig A powodowana wiekiem jest najlepszym dowodem potwierdzającym tradycyjna opinie o ich właściwościach spowalniających proces starzenia.

 

 

 

 

Dodaj komentarz