Kuchnia turecka, podobnie jak francuska i chińska, jest niezwykle różnorodna.
Afiyet Olsun (tur.), Guten Appetit (niem.), Good Appetite (ang.), Smacznego (pl.)
Kuchnia turecka jest prawie tak różnorodna jak kuchnia francuska czy chińska. Używa się w niej, podobnie jak w kuchni śródziemnomorskiej, dużej ilości oliwy z oliwek. Dania podaje się najczęściej na ciepło lub lekko ciepłe. Popularność pilawu, czyli ryżu z warzywami, mięsem czy bakaliami, to wynik wpływów kuchni perskiej. Podaje się go jako oddzielną potrawę lub jako dodatek do innych dań. Grecy nauczyli swych sąsiadów przyrządzania ryb i nadziewania placków typu pita (tur. pide, pot. turecka pizza). O regionalnym charakterze kuchni decyduje nie tylko intensywność kontaktów z innymi kulturami, ale przede wszystkim dostępność produktów. Anatolia (gr. anatole – wschód) to synonim Azji Mniejszej. Rzymianie używali na jej określenie nazwy Rum, czyli Rzym. Na południu tego regionu używa się dużej ilości przypraw. Potrawy przyprawia się tam zwykle, jak i w całej Turcji, na oko, bez użycia specjalnych miar wagowych czy wolumetrycznych. Południowo – wschodnia Anatolia słynie z kebapów, które zadomowiły się w kuchni tureckiej dzięki Arabom. Na wschodnich obszarach azjatyckiej części tego kraju do głosu dochodzą różnorakie wpływy czego wyrazem jest na przykład zestawienie ryżu z morelami. W centralnej części Anatolii króluje klasyczna kuchnia turecka. Republika Turcji jest krajem czterech mórz. Od południa oblewa ją swymi wodami Morze Śródziemne zwane przez Turków Morzem Białym. Od zachodu granice wyznaczają wody Morza Marmara i Morza Egejskiego, zaś na północy Morza Czarnego. W kuchni rejonów nadmorskich wykorzystuje się wiele ryb i owoców morza.
Koran zakazuje spożywania wieprzowiny, krwi, padliny oraz mięsa zwierząt zabitych ze szczególnym okrucieństwem. Zabrania także spożywania pokarmów kradzionych, wziętych siłą i kupionych za pieniądze pochodzące z nielegalnych źródeł. Według statystyk religią dominującą na terenie Turcji jest Islam stąd jada się tam głównie jagnięcinę, baraninę, cielęcinę i wołowinę. Na stołach często pojawia się drób, nieco rzadziej, najdroższe w Turcji, mięso wielbłądzie. Jako, że Koran wspomina także o zakazie sprzedawania, oferowania i podawania zabronionych kategorii żywności innowiercom wybierając się w podróż biznesową do Turcji trzeba przygotować się na nieco odmienne menu. Regionalne specjały, szczególnie w czasie Ramazanu, serwowane są również przez ogólnoświatowe sieci barów szybkiej obsługi takie jak Burger King czy McDonald’s.
Maya Kowalczyk
Autorka ukończyła Uniwersytet Medyczny w Katowicach, podyplomowo zarządzanie i marketing na rynkach zagranicznych GWSH / Europäische Akademie für Führungskräfte Stuttgart, handel zagraniczny na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach, The American Academy Kaplan oraz studia magisterskie na kierunku zarządzanie, specjalność zarządzanie przedsiębiorstwem europejskim w Śląskiej Wyższej Szkole Zarządzania w Katowicach ( dyplomy z wyróżnieniami ).