Atrakcyjność i pewność siebie, jakie daje nam ładny wygląd i dobre samopoczucie, to czynniki sukcesów w życiu osobistym i zawodowym. Warto więc dbać by skóra była zdrowa i nawilżona, włosy i paznokcie zadbane, a dusza przepełniona pozytywnym myśleniem i optymizmem. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe to także nośniki odporności, koncentracji oraz potencjału antystresowego.
– Oleje z wiesiołka i nasion lnu to naturalne źródła nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosowanie oleju z wiesiołka wspiera naturalną odporność organizmu, a jednocześnie sprawia, że stan skóry, a w konsekwencji jej wygląd, poprawia się – mówi prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Olej z wiesiołka i olej z nasion lnu doskonale się uzupełniają. W swoim składzie nasiona lnu zawierają duże ilości cennych składników odżywczych, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3. Pozwalają utrzymać optymalny poziom nawilżenia skóry, poprawiają samopoczucie w okresie przedmiesiączkowym i menopauzalnym – dodaje prof. Wawer.
Oleje z wiesiołka i lnu
Indianie docenili wiesiołek za jego lecznicze właściwości setki lat temu. W XVII w. roślina ta dotarła z Virgini do Anglii, gdzie w kręgach zielarskich zyskał sobie przydomek ‘Królewskiego Leku na Wszystko’. Uprawiano go także dla pięknych żółtych kwiatów oraz mięsistego korzenia. W owych czasach niewiele wiedziano na temat jego wartości odżywczych. Odkryto je dopiero w latach 60. ubiegłego wieku. Większość badań klinicznych dotyczyło kwasu gamma-linolenowego (GLA), który stanowi 8 – 12 % oleju z wiesiołka jednorocznego i dwuletniego. W organizmie człowieka GLA przekształcany jest w eikozanoidy : prostaglandyny (PGE1 i PGE2) i leukotrieny, czyli substancje regulujące wiele procesów metabolicznych, w tym wzrost komórek oraz ich regenerację, normalizujących ciśnienie krwi, poziom cholesterolu oraz odpowiadających za prawidłowy stan skóry i jej przydatków. Zdrowy organizm produkuje GLA z kwasu linolowego (LA). Źródłem tego wielonienasyconego kwasu tłuszczowego są m.in. soja, olej kukurydziany oraz nasiona i olej słonecznikowy. Czasem jednak aktywność enzymu katalizującego tę reakcję ulega osłabieniu. Czynnikami odpowiedzialnymi za ten stan rzeczy są m.in. brak witaminy C, cynku, stres, alkohol, palenie tytoniu, dieta bogata w cholesterol i kwasy nasycone, proces starzenia, cukrzyca, choroba Alzheimera, nadciśnienie. Trzeba także pamiętać, że są takie tkanki, w których aktywność enzymu delta-6-desaturazy jest stosunkowo niska. Jedną z nich jest skóra stąd podstawowym źródłem kwasu GLA dla skóry są biooleje roślinne. Stąd prócz różnorodnej zrównoważonej diety czasem potrzebna jest także ekstra suplementacja by dostarczyć odpowiednie ilości substratów i pokonać bariery metaboliczne. Olej z wiesiołka to łatwo przyswajalna mieszanka LA i GLA, zaś olej lniany to nieocenione źródło kwasu alfa-linolenowego, linolowego oraz witaminy E.
GLA w skórze
W tkance skórnej GLA jest przekształcany przez bardzo aktywny enzym o nazwie elongaza do kwasu dihomo-gamma-linolenowego (DGLA). DGLA wchodzi w skład lipidów naskórka, w tym – fosfolipidów i ceramidów. Fosfolipidy i ceramidy są niezbędne dla utrzymywania prawidłowej struktury i funkcji bariery naskórkowej. DGLA może być metabolizowany przez do prostaglandyny serii 1 (PGE1) lub kwasu 15-hydroksyeikozatrienowego (15-HETrE). Oba te związki działają w naskórku przeciwzapalnie, antyproliferacyjnie i są składnikami ceramidów naskórka, które uczestniczą w regulacji wzrostu i różnicowania keratynocytów, warunkują wzajemne przyleganie komórek, regulują ich złuszczanie, biorą udział w tworzeniu bariery naskórkowej.
Stwierdzono, że osoby z objawami suchości skóry – na przykład chorzy na atopowe zapalenie skóry (AZS), łuszczycę, dermatozę kontaktową, a także osoby z pewnymi chorobami genetycznymi skóry (genodermatozami) i osoby starsze – mają zmniejszoną zawartość ceramidów w naskórku oraz zmodyfikowaną aktywność enzymów uczestniczących w syntezie i degradacji ceramidów. Ceramidy zawarte w przestrzeni międzykomórkowej warstwy rogowej zapewniają szczelność i stabilność bariery wodnej.
Kwas dihomo-gamma-linolenowy jest także prekursorem kwasu arachidonowego, z którego powstają prostaglandyny PGE2. GLA pobudzając enzym oksydoreduktazę pełni rolę wymiatacza wolnych rodników, a tym samym zapobiega degeneracji komórek macierzystych kolagenu i elastyny – białek podporowych skóry.
Maya Kowalczyk
Autorka ukończyła Uniwersytet Medyczny w Katowicach, podyplomowo zarządzanie i marketing na rynkach zagranicznych GWSH / Europäische Akademie für Führungskräfte Stuttgart, handel zagraniczny na Uniwersytecie Ekonomicznym w Katowicach, The American Academy Kaplan oraz studia magisterskie na kierunku zarządzanie, specjalność zarządzanie przedsiębiorstwem europejskim w Śląskiej Wyższej Szkole Zarządzania w Katowicach ( dyplomy z wyróżnieniami ).