L’chaim! to wyrażenie używane w trakcie wznoszenia toastu w językach hebrajskim i jidisz.Oznacza ono po polsku Za lepsze życie! (Na zdrowie!). Znaczenie Za lepsze życie! to świetny przykład wpływu pozytywnego izraelskiego ducha, który często znajduje w ten sposób swój wyraz. Wyrażenia L’chaim nauczyłam się od Yael Gai, managerki sprzedaży i marketingu międzynarodowego w Golan Heights Winery (Winiarni ze Wzgórz Golan).
-Jestem odpowiedzialna za rynki eksportowe-wyjaśnia Yael Gai z Golan Heights Winery. –Ludzie myśląc o winie, często mają na myśli „Stary Świat”: Francję, Włochy, Niemcy, Hiszpanię czy Portugalię. Obecnie coraz lepiej znają także wina pochodzące z „Nowego Świata”: Kalifornii, Południowej Ameryki, Chile, Argentyny, Australii, Nowej Zelandii i, co najważniejsze, z Izraela-dodaje.
Niestety, gdy wspomina się Izrael pierwszym skojarzeniem z tym krajem nie jest wino. Zanim Francuzi zaczęli produkować wino, przed rozpoczęciem przez Włochów uprawy winnej winorośli i przed tym jak w Niemczech zaczęło podawać wino grzane, wino od dawna stanowiło ważny trunek w izraelskim regionie Galilei. Wiele źródeł potwierdza fakt wcześniejszej uprawy winorośli na wino na Ziemi Świętej i w otaczającym ją regionie: Syrii, Jordanii, Libanu i Gruzji. Siedem hieroglifów pochodzących ze starożytnego Egiptu wskazuje, iż było ono importowane ze starożytnego Izraela na długo przed wzmiankami o winie ze Starego Kontynentu.
Przyjechawszy do Galilei mogą Państwo zobaczyć na własne oczy antyczne prasy do wina-mówi Gai opowiadając pokrótce historię wina w tym regionie. –Czytając Biblię dowiecie się Państwo, iż pierwszą rzeczą, która zrobił Noe po wyjściu ze swej arki było posadzenie winnej winorośli, a potem wytworzenie wina z jej winogron. Czytając Nowy Testament zauważycie, iż pierwszym cudem dokonanym przez Jezusa była zamiana wody w wino-wyjaśnia historyczne szczegóły.
W czasach starożytnych w tej części świata wino stanowiło ważki element życia. Nawet dzieci, osoby starsze i żołnierze pili wino uważając ten trunek za nieodzowną część codziennej zdrowej diety. Wino jest obecne w izraelskiej kulturze od samych jej początków. Izrael nie jest zaliczany ani do producentów ze Starego ani z Nowego Świata. To starożytny producent wina, który wznowił produkcję po setkach lat.
Grecy w Izraelu świętowali i poświęcali winem, kilkaset lat później Rzymianie włączyli wino do codziennej diety. Uważali go za zdrowy napój, szczególnie w porównaniu z dostępnymi wówczas alternatywnymi opcjami takimi jak zanieczyszczona woda czy nie pasteryzowane mleko. To oni sprawili, że w Europie znów zaczęto produkować i pić wino.
Gdy Muzułmanie podbili Izrael zniszczyli wszystkie winnice, gdyż Islam zabrania spożywania wszystkich rodzajów alkoholu. Na prawie osiemset lat zniknęły winnice, a wraz z nimi wino. W roku 1883, po odrodzeniu się małych winnic na terenie całego kraju, baron Rothschild postanowił wznowić produkcję wina w Izraelu. Kupił nieco ziemi i, przywożąc z Francji do swej ziemi ojczystej odpowiedni know-how, zaczął rozwijać winnice.
Przez początkowe sto lat produkowane podstawowe wina niskiej jakości używane głównie do celów religijnych. Winiarnia Golan Heights Winery powstała w roku 1983. Ma ona produkować najwyższej klasy wina spełniające międzynarodowe standardy. Była to pierwsza winiarnia w Izraelu dążąca do osiągnięcia takiego celu.
Golan Heights Winery stoi za rewolucją w produkcji wina na terenie Izraela. Jako pierwsza posadziła na swych terenach nowe, jakościowe odmiany winogron, które są obecnie popularne w Izraelu. Rozpoczęła przeprowadzanie procesu postarzania wina w beczkach z dębu francuskiego oraz częściowo w trakcie produkcji w kadziach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze i wprowadziła na izraelski rynek zarówno wina nowej jakości, jak i te w odmiennym stylu. Golan Heights Winery pokazała Izraelowi wina musujące w stylu szampana, białe wytrawne, wina w stylu wina lodowego i nadal pozostaje liderem rynkowym jeśli chodzi o jakość, innowacyjność, badania i nagrody międzynarodowe.
Region Golan to podregion Galilei. W tym małym regionie znajduje się płaskowyż wulkaniczny z różnymi rodzajami gleby wulkanicznej. Na przestrzeni prawie 70 km z południa na północ Wzgórz Golan można zaobserwować zmiany temperatury o 6 stopni Celsjusza. Taka różnorodność wysokości i temperatur pozwala winiarni oferować gamę win produkowanych na bardziej rozległych terenach.
Winiarnia dumna jest z wprowadzenia na izraelski rynek win znacznie wyższego poziomu wiedzy na temat dobierania win do potraw oraz tworzenia karty win.
Pochodząca z Golan Heights Winery marka Hermon to linia win codziennych, łatwych w piciu. Są one świeże, owocowe i bardzo dobrze zharmonizowane. W Hermon Red (czerwonym) łatwo wyczuwalne są aromaty truskawkowe i choć nie ma ono bardzo kompleksowej struktury ma miłe body (ciężar pozostający na języku i w jamie ustanej). Nadaje się do picia jako aperitif i może być podawane z najprostszymi daniami, które jada się w jeansach i podkoszulku. Pośród linii win znajdujących się w ofercie Golan Heights Winery można znaleźć także takie marki jak: Golan, Gamla oraz Yarden. Ta ostatnia to linia najwyższej klasy i flagowa marka. –Idea różnorodnych marek związana jest z wprowadzaniem win z jednego regionu Wzgórz Golan, lecz o różnych stylach i osobowościach. Każda z marek przynosi inne doświadczenia-wyjaśnia Gai.
Nadszedł czas by, po prostu, napełnić kieliszeki cieszyć się winem.
L’chaim! Cheers! Na zdrowie!
Maya M. Kowalczyk
Dystrybutorem win z Golan Heights Winery na terenie Polski jest domwina.pl. Firma prowadzi sprzedaż internetową. Zapraszamy!
***
Winiarnia
Nazwa: Golan Heights Winery
Lokalizacja: Katzrin, północny Izrael
Data założenia:: 1983
Właściciele: Galilee and Golan Heights Vineyards, Inc.
4 kibuce (kolektywy): El Rom, Ortal, Ein Zivan and Geshur
4 moszawim (kooperacja społeczna): Ramat Magshimim, Yonatan, Allone Habashan and Ramot Naftali
Oddziały: Galil Mountain Winery; Yarden, Inc. USA
Marki:: Yarden, Gamla, Golan
Zbiory: 6 000 ton
Udziały w rynku: 20% rynku lokalnego; 40% izraelskiego eksportu win
Export: 20% produkcji, do 30 krajów w Ameryce Północnej i Łacińskiej, Europy, Austaralii oraz regionu Azji i pacyfiku.
Winnice
Początki: 1976
Powierzchnia: 730 hektarów
Ilość: 28 winnic na Wzgórzach Golan podzielonych na 350 działek (blocks)
Położenie: 400-1200 metrów n.p.m.
Teren: łagodne wzniesienia i płaskowyże
Klimat: suche lato, śnieg w zimie, niskie temperatury nocą
Zbiory: mechaniczne i ręczne; nocne zbiory białych szczepów; od połowy sierpnia do późnego października
Gleba: dobrze wydrenowana, wulkaniczna (bazalt)
Główne szczepy:
Północny Golan: chardonnay, sauvignon blanc, gewürztraminer, White Riesling, pinot noir, sangiovese, viognier
Środkowy Golan: cabernet sauvignon, merlot, cabernet franc, malbec, syrah, gamay noir
Południowy Golan: muscat Canelli, muscat of Alexandria, cabernet sauvignon, syrah