Nestlé propaguje zdrowe odżywianie. W kuchni Nestlé Professional organizowane są warsztaty, podczas których uczy się gotowania z Jerzym Pasikowskim, mistrzem kuchni Nestlé Polska. Zaproszeni goście mają także okazję uczestniczyć w seminariach na temat ’10 zasad zdrowego żywienia Nestlé’ – prowadzonych przez Agnieszkę Piskałę, specjalistkę ds. żywienia Nestlé Polska – oraz na temat ’7 złotych zasad czytania etykiet Nestlé’ – prowadzonych przez Jacka Czarneckiego, szefa działu ds. regulacji prawnych Nestlé Polska. – KOMPAS ŻYWIENIOWY zwykle znajduje się z tyłu opakowania wokół logo Nestlé. W ramkach umieszczone są : tabela wartości odżywczych, w której składniki odżywcze podane są w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Zawiera ona także wartości GDA, czyli wskazanych dziennych poziomów spożycia przeliczone na porcję produktu. Oprócz tego w ramkach ‘Warto wiedzieć’, ‘Warto zapamiętać’, ‘Dobre pytanie’ są przydatne informacje o produkcie, o jego wartościach odżywczych danego produktu i jego różnych przydatnych własnościach – wyjaśnia Jacek Czarnecki specjalnie dla Business Relations.
Jacek Czarnecki: KOMPAS ŻYWIENIOWY zwykle znajduje się z tyłu opakowania wokół logo Nestlé. W ramkach umieszczone są : tabela wartości odżywczych, w której składniki odżywcze podane są w przeliczeniu na 100 g lub 100 ml produktu. Zawiera ona także wartości GDA, czyli zalecanych dziennych poziomów spożycia przeliczone na porcję produktu. Oprócz tego w ramkach ‘Warto wiedzieć’, ‘Warto zapamiętać’, ‘Dobre pytanie’ są przydatne informacje o produkcie, o jego wartościach odżywczych danego produktu i jego różnych przydatnych własnościach. Jest także pole kontaktu z konsumentem, gdzie podany jest numer telefonu i adres email do naszego serwisu konsumenckiego
Maya M. Kowalczyk: Jak wylicza się wartości GDA (ang. Guideline Daily Allowance)?
Wartości GDA są podane dla przeciętnego konsumenta, za którego uznano dorosłą kobietę o zapotrzebowaniu energetycznym 2 000 kcal dziennie. Poszczególni konsumenci mogą się jednak różnic dziennym zapotrzebowaniem energetyczym. Każdy więc winien starać się dostosować tę informacje do siebie. Zwykle osoby cięższe potrzebują więcej kalorii i te, których styl życia jest związany z większym wysiłkiem fizycznym.
Które składniki żywieniowe uznaje się za szczególnie wrażliwe z punktu widzenia zdrowia publicznego?
Są to składniki, które bardzo często są ujęte w informacji GDA jako limitowane. Podstawowe to cukry, sól i tłuszcze, zwykle te nasycone. Podaje się także energię jako wartość uniwersalną, którą również winno się kontrolować.
Dziękuję za rozmowę.