Muffiny

 muffinMuffin, ten w amerykańskim stylu, to okrągłe ciastko w kształcie babeczki-bez dodatków lub z różnymi dodatkami, zarówno słodkimi (rodzynki, czekolada, bakalie, owoce, orzechy, przyprawy typu cynamon), jak i wytrawnymi (warzywa takie jak kukurydza, ser, mięso). Są bardzo popularne w krajach anglosaskich: Stanach Zjednoczonych, Kanadzie, Irlandii i Wielkiej Brytanii. Podczas five o’clock w Wielkiej Brytanii podaje się do herbaty muffiny na gorąco w stylu angielskim (w kształcie krążków o średnicy 8 cm) z masłem. Muffiny w stylu amerykańskim to ważna część śniadania w stylu amerykańskim. Spożywa się je także o innych porach dnia. Muffiny pieczone na drożdżach zwane są pszenicznymi bądź „common muffins”.

Polecam nie tylko muffiny czekoladowe, które dzięki zawartości flawonolu regulują ciśnienie tętnicze, stabilizują poziom glukozy i frakcji LDL cholesterolu, ale także te dietetyczne i anti-agingowe. By przygotować te ostatnie trzeba użyć składników o działaniu probiotycznym i antyoksydacyjnym. W Niemczech wyprodukowano nawet piwo anti-agingowe.

IMG_2477

 

 

 

Dodaj komentarz