W tym roku podczas HOTEL-GASTRO Meeting, prócz wysokiej jakości mięsa, nabiału czy owoców morza, pojawiły się jadalne kwiaty. Jak mówił Krystian Zalejski, ekspert kulinarny Selgros Cash & Carry niegdyś kwiaty serwowano do sałatek. Obecnie jadalne podawane są także do innych dań i to nie tylko ze względu na swe walory estetyczne. Przykładowo kwiaty cukinii czy hiacynta doskonale nadają się do pieczenia, smażenia, faszerowania czy obtaczania w tempurze.
Więcej zdjęć: http://business-relationslifestyle.blogspot.com/2014/06/gastro-meat-clean-pral-meeting-i.html
Tak przygotowane mają wysokie walory smakowe. W Chinach do zup, przystawek i sałatek podaje się kwiaty chryzantemy, a w krajach śródziemnomorskich popularne są kwiaty ogórecznika. Wiele kwiatów stanowi także przyprawę, na przykład kwiat szafranu.
Do kwiatów jadalnych zaliczamy m.in.: goździka, różę, lwia paszczę, aksamitkę, bratka. Jadalne kwiaty maja dużo witamin, składników mineralnych, olejków eterycznych, błonnika, polifenoli czy karotenoidów.
Podczas tegorocznych targów HOTEL-GASTRO Meeting odbył się także pokazy kulinarne i baristyczne oraz konkurs „Kuchnia regionu śląskiego bez tajemnic”. W wielu daniach, zgodnie z trendami kulinarnymi tego sezonu, pojawiły się jadalne kwiaty.