Migdałowiec zwyczajny pochodzi z Azji Mniejszej i Środkowej. Kiedyś największe uprawy migdałów znajdowały się w Mongolii i Chinach. Kupcy podróżujący Jedwabnym Szlakiem przywieźli nasiona migdałowca do Europy. Dziś uprawia się go na szeroką skalę w basenie Morza Śródziemnego. Jest to krzew lub niewielkie drzewko przypominające brzoskwinię. Jego owoce to pestkowce o długości do 6 cm. Pozyskuje się z nich olejek, mleczko oraz proteiny, które doskonale ujędrniają, nawilżają oraz wygładzają skórę.
Więcej zdjęć: http://business-relationslifestyle.blogspot.com/2014/07/migdaowe-ukojenie.html
Znakomicie sprawdza się w walce z rozstępami. Kompres z olejku migdałowego zapobiega także wysuszeniu włosów. Szarozielone, półsuche owocnie są niejadalne. 100 g nasion słodkich odmian migdałowca zwyczajnego zawiera m. in.: 53, 5 % tłuszczów, 16, 9 % białka, 14, 3 % błonnika, 250 mg wapnia, 440 mg fosforu, 4, 2 mg żelaza, witaminy z grupy B, w tym 0, 92 mg witaminy B2 oraz witaminę E, A i kwas foliowy. Co roku od końca stycznia do początku kwietnia kwitnie na biało lub różowo.
Z nasion migdałowca tłoczy się na zimno olej migdałowy. Można go także otrzymać poprzez ekstrakcję i końcową rafinację. W składzie oleju ze słodkiej odmiany migdałów znaleźć można niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) jak kwas olejowy (65- 68%), kwas linolowy (24- 26%) oraz wyższe kwasy tłuszczowe: palmitynowy (6-8%), stearynowy (1-2%). Jest on bardzo dobrym emolientem, zmiękcza, wygładza i nawilża skórę. Ma lekką konsystencję i dobrze się wchłania nie pozostawiając tłustego filmu. Daje skórze nawilżenie, ujędrnia ją i wygładza. Dzięki zawartości witamin A i E, będących antyoksydantami wykazuje także działanie przeciwzmarszczkowe.
Olej ze słodkich migdałów wykorzystywany jest także w kuchni. Można nim skrapiać sałatki, stosować go jako aromat do ciast bądź wytwarzać zeń pyszny i plastyczny marcepan.
Z soku świeżo wyciśniętych owoców słodkiego migdałowca otrzymuje się napój zwany orszadą. Orszada (fr. orgeat) kiedyś sporządzana była na bazie mąki jęczmiennej (fr. orge oznacza jęczmień) ale obecnie najpopularniejszą formą jest mieszanka migdałów z mlekiem lub wodą.
Orszada
- 100 g migdałów słodkich
- 2 sztuki gorzkich migdałów
- 100 g cukru (lub miodu)
- woda lub mleko
Migdały rozdrobnić, a następnie utłuc razem z cukrem. Dodać wodę lub mleko (albo wodę z kwiatu pomarańczowego), a następnie przetrzeć przez metalowe sitko wyłożone płótnem. Schłodzona orszada jest lepszy od lodów. Ma pyszny smak, a co równie ważne jest to napój 100% zdrowy!
Pięknie pachnie – ca sent beau!
By zaspokoić potrzeby bardzo suchej skóry Le Petit Marseillais stworzył kompozycję idealną. Jej brzmienie wspomagają słodkie migdały. Polecamy Mleczko nawilżające Lait Hydratant z masłem Shea, słodkim migdałem oraz olejkiem arganowym. Preparat dedykowany jest bardzo suchej skórze. Stosując je sprawiasz, że Twoja skóra relaksuje się i staje się miękka, nawilżona i cudownie pachnąca.
Czytaj także: Bonjour, Marseille!, Tu es belle!
O autorce:
Absolwentka Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach, Górnośląskiej Wyższej Szkoły Handlowej, Europӓische Akademie Für Führungskrӓfte (Zarządzanie firmą na rynkach zagranicznych), Uniwersytetu Ekonomicznego im. Karola Adamieckiego w Katowicach (Handel zagraniczny), Śląskiej Wyższej Szkoły Zarządzania (Zarzadzanie i marketing, Zarządzanie-Zarządzanie firmą europejską), TOEIC, College’u języka angielskiego, College’u języka niemieckiego, DP-Fremdsprachen, The London Callan School, The American Academy Kaplan – College Biznesowy, Berlitz International, Inc. (program opracowany przez Harvard Business Review)-dyplomy magisterskie i pozostałe z wyróżnieniami.
Wybrane ukończone szkolenia, seminaria i warsztaty: Diversity & Inclusiveness, Thinking and Decision Making, Be global!, The Secrets Behind the Brand, Nonviolent Communication, Certified Internet Webmaster, Maraton Warszawa-London, Umiejętności liderskie kluczem do sukcesu, Etykieta menedżera, Savoir-vivre w biznesie, Profesjonalna komunikacja w biznesie, Nowoczesne narzędzia Public Relations, IT2B-komunikacja działów technicznych z klientem biznesowym, Skuteczna komunikacja pomiędzy sferą nauki a biznesu, Innowatyka, Program transferu innowacji do biznesu, Innowacje marketingowe-Gryfikacja, Efektywne zarządzanie firmą-nowe narzędzia informatyczne, BPMN-modelowanie procesów biznesowych, Site Development Associate, Skuteczna praca IT, Assessment Center, Sztuka przemawiania, Szkoła Giełdowa, Szkoła milionerów, Realizacja projektów w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki, Zarządzanie czasem, NLP-techniki perswazji, Inteligencja emocjonalna, Technologia metamorfoz, Kapelusz stulecia, Sztuka przedsiębiorczego myślenia, Tworzenie stron internetowych Certified Internet Associate, Joomla!, Akademia sprzedaży dedykowana projektom ekologicznym, Sztuka przedsiębiorczego myślenia, Efektywna reklama w wyszukiwarkach internetowych. Marketing internetowy, Skuteczne prezentacje multimedialne w Power Point.