Business-Relations.pl

Etykieta biznesowa

Tytuł cz. II

img_majab10001 Język jest esencją każdej z kultur świata. Jego ważnym przejawem są tytuły – kurtuazyjne, zwyczajowe, szlacheckie, służbowe, naukowe oraz zawodowe. Tytułuje się jednoczłonowo używając najwyższego tytułu. Do wyjątków należy tytułowanie osób posiadających dwa równorzędne stopnie bądź tytuły zawodowe czy naukowe.

Czytaj więcej: Tytuł cz. II

Tytuł

 img_maja10001Język nie jest ciągiem wyrazów i reguł gramatycznych. Należy go postrzegać w kategoriach interdyscyplinarnej zagadki. Przy jej rozwiązywaniu warto zwrócić uwagę na pierwiastek kulturowy. Na przykład w dialekcie egipskim (ECA) słowo ‘mayya’ (arab. المية) jest współcześnie jednym z określeń wody. Według wielu badaczy w czasach faraona Tutanchamona wyrażenie to oznaczające dosłownie ‘zza wody’ było używane jako tytuł – synonim Strażnika Skarbu.

Czytaj więcej: Tytuł

Wielkie przedstawianie

img_r10001 Nawet w dzisiejszej erze rewolucji informatycznej utrzymywanie bogatych wielostronnych kontaktów z klientami wewnętrznymi i zewnętrznymi wymaga nie tylko znajomości najnowszych rozwiązań teleinformatycznych oraz etykiety sieciowej, ale i znajomości podstawowych zasad tradycyjnej etykiety biznesowej.

Czytaj więcej: Wielkie przedstawianie

Duża firma na małym formacie

 img_11w0001Pierwsze bilety wizytowe pisano odręcznie na jedwabiu bądź papierze ryżowym. Dziś niektóre firmy także nie drukują i nie tłoczą ich na kartonikach. Idąc z duchem czasu decydują się na nowocześniejsze i bardziej innowacyjne formy wizytówek, na przykład zapis elektroniczny na przenośnej pamięci USB, kody matrycowe czy też miniaturowe makiety.

Czytaj więcej: Duża firma na małym formacie

Na powitanie

img_0001 W medycynie mówi się o 'złotych minutach', które mogą uratować zdrowie i życie. W biznesie podkreśla się wagę 'pierwszego wrażenia'. Te pierwsze kilka minut spotkania może bowiem przesądzić o tym jak będą wyglądały dalsze kontakty biznesowe.

Czytaj więcej: Na powitanie

Więcej artykułów…

  1. Dopełnij rytuału powitalnego

E-mail:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Telefon:

784 110 782