W stylu Fit up !

 IMG_5170_fpTematem przewodnim letnich przewodnim warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez magazyn Elle i markę Fit up ! firmy Kamis były sałatki. Sałatka to smaczna przekąska lub dodatek do dania. – Jesteśmy dzisiaj w warszawskiej Villi Foksal, gdzie spotykamy się z Czytelniczkami magazynu ELLE oraz z marką Kamis Fit up! Nasze dzisiejsze spotkanie to warsztaty kulinarne, na których Panie będą miały okazję zapoznać się z nie tylko z produktami marki Kamia Fit up!, ale także poznać nietypowe przepisy na sałatki – mówiła tuż przed rozpoczęciem spotkania Izabela Skonieczna, brand manager magazynu ELLE.

 IMG_5170Włosi mawiają ‘Bel far niente’ mając na myśli słodkie nieróbstwo. Dla większości z nas to termin, który idealnie pasuje do przyrządzania sałatek – domowych arcydzieł sztuki kulinarnej. Nic bowiem tak nie służy zdrowiu jak warzywa, zioła, przyprawy czy ryby, które są  skarbnicą składników odżywczych, regulacyjnych, enzymów zwanych iskrami życia, i innych życiodajnych składników pokarmowych. Sałatki oczyszczają, wspomagają trawienie i dodają sił witalnych. Najlepiej jeść je przed głównym posiłkiem białkowym lub węglowodanowym. W bardziej upalne dni, gdy w południe tracimy apetyt sałatka z rybą czy grzybami z powodzeniem może stanowić lunch.

Sałatka to ogromne pole do popisu dla wyobraźni. Równie ważny jak wybór jej składników jest dobór odpowiedniego sosu sałatkowego. Zbyt duże ilości oliwy czy octu winnego zaburzają procesy metaboliczne, szczególnie jeśli chodzi o białko.

Spotkanie rozpoczęło się od krótkiego wykładu na temat produktów i filozofii Kamis Fit up !. W ogrodzie Villi Foksal ustawiono kilka stołów. Można było znaleźć na nich naczynia ze świeżą sałatą, rukolą, kiełkami, ciemnym makaronem, ziemniakami, wędzonym pstrągiem, łososiem, suszone pomidory, ser kozi, mango, jabłka, gruszki, grejpfruty, pomarańcze, cytrynę, świeże zioła, płatki migdałowe, sosy winne Kamis, musztardy Kamis, oliwę extra virgine, produkty z linii Kamis Specialite oraz mnóstwo słoiczków z przyprawami i solami Kamis. W roli głównej wystąpiły … mieszanki przyprawowe oraz sosy Kamis Fit up !. Mimo, że sałatka ma to do siebie, że każdy może skomponować ją jak chce, a ona zawsze brzmi jak najpiękniejsza symfonia smaku, Panie starały się postępować zgodnie z przygotowanymi przepisami.

– W dniu dzisiejszym przygotujemy kilka sałatek. Bardzo letnich, zdrowych i pożywnych. Będą to sałatki, w których będzie bardzo dużo owoców, ale postarałem się przemycić troszeczkę składników, dzięki którym sałatki te staną się samodzielnymi daniami. Będzie sałatka z pieczonym łososiem, będzie sałatka z wędzonym pstrągiem, ziemniaczana sałatka z grzybami. Dużo sezonowości, owoców, sałaty i oczywiście, sosy Kamis Fit up !, dzięki którym staną się one jedyne i niepowtarzalne – zapowiadał na początku warsztatów Maciej Wawryniuk, szef Studia Kulinarnego firmy Kamis. Wkrótce na każdym ze stołów, przy których zaproszone Panie pracowały parami ustawione były misy z pysznymi, pożywnymi sałatkami. Do podkreślenia i wzbogacenia smaku oraz aromatu każdej z nich użyto sosów sałatkowych Kamis Fit up ! – Sosy Kamis Fit up ! są to sosy bogate w składniki, mające właściwości zdrowotne, nie zawierają soli i wzmacniaczy smaku. Każdy może znaleźć coś dla siebie. Wszystkie mają swój jedyny niepowtarzalny charakter. Firma Kamis ma w swoje ofercie : Prowansalski, Włoski, Klasyczny, Koperkowy oraz Pikantny. Przynajmniej jeden z nich na pewno stanie się dla każdej z Pań tym ulubionym. Dzisiaj użyliśmy także mieszanek przyprawowych Kamis Fit Up!, miedzy innymi do dań z ryb i owoców morza do przyprawienia pieczonego łososia. Sosy sałatkowe i mieszanki przyprawowe do dań Kamis Fit up! to gotowe kompozycje. Nie musimy sięgać po zestaw przypraw. One pozwalają w bardzo szybki i prosty sposób doprawić potrawę lub przygotować sos do sałatki – wyjaśniał Wawryniuk.

Warsztaty zakończyły się wspólną degustacją każdej z sałatek. Były niczym iskierka, która roznieca umysł. Moja przygoda z Kamis Fit up! rozpoczęła się na dobre, gdy wróciłam do domu. Przyświeca jej hasło: ‘Fit up!® każdego dnia !’. Postęp cywilizacyjny i narastające tempo życia sprawiły, że zbyt często sięgamy po produkty wysokoprzetworzone i tak zwaną wygodną żywność, w których brak naturalnych enzymów zawartych w surowych produktach. Enzymy to biochemiczne katalizatory najważniejszych życiowych reakcji zachodzących w organizmie człowieka. W procesie trawienia ważną rolę odgrywają także przyprawy i błonnik pokarmowy. Można je znaleźć w składzie każdego z sosów sałatkowych Kamis Fit up! Wszystkie produkty Kamis Fit up ! oparte są wyłącznie na naturalnych i zdrowych składnikach skomponowanych tak, doskonale smakować. Fit up ! to zgrabna sylwetka, dobre samopoczucie i ogromny apetyt na życie, dzięki któremu smakuje się każdy dzień. To energia, witalność i naturalna radość. Dlatego Twoja codzienna dieta jest zbilansowana, a aktywność wpisana z rytm dnia, bo Fit up ! to styl życia, w którym najważniejsza jesteś Ty !

 Maya Kowalczyk

Leave a Comment