START-analiza składu ciała

 IMG_3287Projekt warto zacząć od profesjonalnego badania stanu początkowego. Do tego celu może posłużyć na przykład analizator składu ciała. Posiada go wiele międzynarodowych sieci siłowni i klubów fitness. Wpadłam dziś do jednego z nich na Absolution (ang. od abdomen-brzuch, solution-rozwiązanie) i badanie na TANITA Body Composition Analyzer SC-330. Przeprowadza się go niezwykle łatwo. Wystarczy bosymi stopami stanąć na urządzeniu i wpisać wiek oraz wzrost by po chwili otrzymać wydrukowane wyniki. Moje nie są zatrważające, ale warto poddać je gruntowanej analizie by wykorzystać to badanie jak najpełniej.

Podręczny słowniczek angielsko-polski

IMG_3289Body type-typ sylwetki

Gender-płeć

Result-wynik

Body weight-masa ciała

Height-wzrost

Fat-tłuszcz, tkanka tłuszczowa

Fat mass-masa tkanki tłuszczowej [kg]

FFM (Fat Free Mass)-masa ciała z pominięciem masy tkanki tłuszczowej; obejmuje masę mięśni, narządów wewnętrznych, kości, wody i innych wolnych od tłuszczu komponentów ciała [kg]

Muscle mass-masa mięśni [kg]

TBW (Total Body Water)-całkowita masa wody; stanowi 50-70% całkowitej masy ciała; generalnie mężczyźni mają wyższy poziom “uwodnienia” ustroju od kobiet, co wynika z większej masy mięśniowej [kg]

Bone mass-masa składnika mineralnego kości w organiźmie

BMR (Basal Metabolic Rate)–podstawowa przemiana materii, czyli ilośc kcal zużywanych w ciągu 24 godzin w stanie spoczynku; określa wydatek energii niezbędny do podtrzymania podstawowych procesów życiowych np. oddychania i krążenia [kJ]

Metabolic age-wiek metaboliczny, wiek na podstawie wskaźnika Basal Metabolic Rate – wyliczany według specjalnych wzorów, uwzględniających masę mięśniową, tkankę tłuszczową i podstawową przemianę materii; jeśli wszystkie parametry są na dobrym poziomie, wiek metaboliczny może być mniejszy od rzeczywistego, czyli jest w lepszej kondycji fizycznej niż przeciętni ludzie w jej wieku.

Visceral fat rating-wskaźnik tłuszczu wisceralnego/trzewnego (otaczającego narządy wewnętrzne w części brzusznej); im wyższy, tym poważniejsze ryzyko takich chorób, jak cukrzyca typu II, nadciśnienie tętnicze czy podwyższony poziom cholesterolu i/lub trójglicerydów.

 Wynik 1-12 – prawidłowy poziom, 13-59 – nadmiar tłuszczu wisceralnego.

BMI (Body Mass Index)-indeks masy ciała; określa stosunek wysokości do ciężaru ciała i jest wyliczany wg formuły: waga [kg]/ wzrost [m2],

niedowaga:  < 18,5     prawidłowy wynik: 18.5 – 24.9     nadwaga: 25,0 – 29,9    otyłość:  >30 (otyłość I° 30,0-34,9; otyłość II° 35,0-39,9; otyłość III° >40

Ideal body weight-idealna waga ciała; oblicza się ją dla BMI=22

Degree of obesity-Poziom otyłości; oblicza się go według wzoru: obliczany według wzoru: (masa ciała) – (idealna masa ciała) / (idealna masa ciała) * 100

Desirable range-pożądany zakres, prawidłowy wynik

Indicator-wskaźnik

Impedance-oporność elektryczna ciała na przepływający impuls elektryczny; mięśnie działają jak przewodnik prądu a tkanka tłuszczowa jak opornik.

 IMG_3288Wnioski

Sam wskaźnik ciężaru ciała nie jest wystarczająco dokładnym wyznacznikiem kondycji zdrowotnej. Znacznie bardziej miarodajny jest wynik pomiaru składu ciała, czyli stosunek zawartości masy tłuszczowej do beztłuszczowej. Moje wyniki jednoznacznie wskazują, iż mój organizm jest w doskonałej kondycji (wiek metabloiczny 27). Nie mam nadwagi, a mój wskażnik podstawowej przemiany materii jest w granicach normy. Jestem przykładem osoby, która cierpi na cellulit mimo prawidłowej wartości stosunku masy tłuszczowej do beztłuszczowej. Powodem jego powstania są żeńskie hormony, które buzują w moim ciele. Oczywiście, liczy się także rozłożenie tkanki tłuszczowej nie tylko jej ogólna masa. Choć ta ostatnia wydaje się być w nie za wysoka można ją ładnej ukształtować.

 

 

 

Leave a Comment