Przepisy na pieczywo bez drożdży

 chleb_1W materiale Być na naturalnej drodze pisaliśmy o diecie sprzyjającej normalizacji mikroflory jelita grubego. Jak wspominaliśmy jednym z jego głównych wrogów są drożdże piekarskie (łac. Saccharomyces cerevisiae), których spożywanie może powodować cellulit, wzdęcia brzucha, zmęczenie, bóle głowy, zakażenia grzybicze oraz świąd odbytu. Zamiast pieczywa i ciast na drożdżach piekarniczych do codziennego menu warto więc włączyć chleb na zakwasie, chleb na sodzie, pitę, chiapati, macę, ciasto ryżowe i owsiane bądź chrupkie chlebki żytnie. Pomocne może być również jedzenie dużych ilości czosnku, który hamuje nadmierne namnażanie się kolonii drożdży w jelitach.

Zapraszam do wypróbowania moich domowych przepisów na chleby na zakwasie z mąk pełnoziarnistych!

 CHLEB Z MĄKI PSZENNEJ RAZOWEJ I MĄKI Z NASION AMARANTUSA (NA ZAKWASIE)

Przygotowanie zakwasu:

0,5 szklanki letniej wody i 0,5 szklanki mąki razowej zmieszać i zostawić na 12 godzin. Przez 3 dni dodawać 0,25 szklanki wody i mąki. Trzymać w ciepłym miejscu.

chleb4Składniki:

  • 0,5 kg mąki razowej
  • 15dkg mąki z amarantusa
  • 1 łyżka oliwy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka nasion siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion słonecznika
  • zakwas
  • ok.1 szklanki letniej wody

CHLEB Z MĄKI PSZENNEJ RAZOWEJ I MĄKI ORKISZOWEJ (NA ZAKWASIE)

Składniki:

  • 0,5 kg mąki razowej
  • 0,15dkg mąki orkiszowej
  • 1 łyżka oliwy
  • sól do smaku
  • ok.1szklanki letniej wody
  • zakwas
  • opcjonalnie – ziarenka do posypania chleba : czarnuszka, sezam, mak, siemię lniane, kminek itp.
    Przyrządzanie i pieczenie jak chleba z mąką z amarantusa.

Przygotowanie:

Z zakwasu odjąć 2 łyżki i włożyć do zamykanego słoiczka. Przechowywać w lodówce. Przy pieczeniu następnego chleba nie trzeba będzie robić zakwasu.

Pozostały zakwas włożyć do miski i dodać resztę składników. Krótko wyrobić. Ciasto powinno być luźne. Włożyć do wysmarowanej oliwą keksowej foremki. Przykryć ścierką. Po ok. 5 godzinach podwoi objętość. Ciasto smarujemy zimną wodą i posypujemy prażonym sezamem, makiem lub nasionami słonecznika. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Czas pieczenia ok. 1 godz. Po upieczeniu należy zaraz wyjąć chleb z foremki.

Smacznego!

IMG_3275_1IMG_3269_1maca_1chleb1_1Syryjska_pita_1IMG_3412

 Przepisy i zdjęcia Maya M. Kowalczyk

Leave a Comment