Deser to danie kończące posiłek. Przysłowiowa ‘kropka nad i’. Słowo to wywodzi się z języka francuskiego, gdzie ‘desservir’ oznacza ‘czyścić stół’. Największe tryumfy deser święcił w XVIII i XIX – wiecznej Europie. ówczesne elity pragnęły żyć w przepychu, a dostępność mąki i cukru rafinowanego rosła. Na hucznych bankietach organizowanych przez europejską arystokrację w porze deseru stoły uginały się od wyrobów cukierniczych – tortów, ciast, ciasteczek, tart, bezów, kremów, puddingów, budyni, flanów, galaretek, świeżych owoców, lodów, jogurtów … . Przyozdabiano je wymyślnymi dekoracjami przygotowywanymi na bazie cukru i różnych ciast.
Zgodnie z wielowiekową tradycją w Europie Środkowej i Północnej, w tym w naszej rodzimej, polskiej kuchni, na deser podaje się wiele wyszukanych ciast. Osobiście uwielbiam serniki.
Deser, z pewnością, potrzebny jest do życia. Tradycja naszej rodzimej kuchni każe podawać desery zimne lub ciepłe, ale słodkie. By przyjemnościom podniebienia stało się zadość, a jednocześnie obwód w pasie nie powiększał się najlepiej sięgać po desery lekkie, mniej kaloryczne i ograniczać wielkość spożywanych porcji. Sprytnym wybiegiem jest deser podawany na zimno. Mrożoną potrawę organizm musi bowiem ogrzać do temperatury ciała. Zużywa więc na ten proces część otrzymanej wraz z pożywieniem energii.
Podobno lody to przysmak znany i uwielbiany już IV w. p.n.e. Na życzenie cesarza Neron przygotowywano je ze śniegu sprowadzanego z wysokich gór mieszanego z sokami owocowymi oraz miodem. W XIII w. słynny podróżnik Marco Polo rozpropagował w Europie, przywiezione z Chin, przepisy na lody na bazie wody i mleka. Współczesne badania naukowców z Instytutu Psychiatrii w Londynie dowiodły, że lody uaktywniają neurony w przedniej części kory mózgowej. Te tak zwane obszary przyjemności odpowiadają za emocje i poczucie szczęścia. Reakcje na lody przypominają więc reakcje na widok bliskiej i lubianej przez nas osoby. Warto więc pofolgować sobie od czasu do czasu i zjeść na deser … lody.
Lody to jeden z najtłustszych deserów. Jednak nawet najcięższą ‘bombę kaloryczną’ można rozbroić. Wystarczy wybrać w sklepie te w wersji ‘light’ lub przygotować je z odtłuszczonego mleka i śmietany. Najlepiej kawowe, i to na bazie zielonej kawy. Takie lody dodają sił witalnych i są jednym z najsłodszych źródeł przyjemności. Jednocześnie ich niska temperatura i zawarta w nich zielona kawa wspomagają odchudzanie, zaś potas zawarty w listkach mięty reguluje równowagę wodną organizmu i pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii.
Mleczne lody mokka
Składniki :
3 żółtka
7, 5 dag cukru
1 laseczka wanilii
0, 25 l odtłuszczonego mleka
0, 25 l odtłuszczonej śmietany
2 łyżki likieru mokka
2 łyżki naparu z zielonej kawy
liście mięty do dekoracji
Przygotowanie :
Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać drobno pokrojoną i roztartą wanilię oraz mleko. Podgrzewać na wolnym ogniu, a następnie ubijać aż powstanie masa o gęstej konsystencji. Ciągle mieszając dodawać likier mokka oraz napar z zielonej kawy. Ostudzić. Powoli dodawać ubitą śmietanę. Mrozić w zamrażarce 2 – 3 h w szczelnie zamkniętym naczyniu by nie straciły smaku, aromatu i nie przesiąkły obcym zapachem. Przełożyć do pucharków i udekorować listkami mięty.
Smacznego !
By móc bez obaw o dodatkowe kilogramy zjeść nieco większą porcję zimnego deseru lepiej przygotować coś jeszcze mniej kalorycznego, na przykład sorbet lub deser na bazie mrożonego odtłuszczonego jogurtu.
Budyń mleczno-grysikowy
Składniki :
0, 5 l odtłuszczonego mleka
5 dag masła
szczypta soli
6 dag cukru
4 żółtka
20 dag grysiku
4 białka
sezam i orzechy do dekoracji
Przygotowanie :
Dodać do mleka szczyptę soli. Gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. W trakcie gotowania, stale mieszając dodawać grysik. Utrzeć masło, cukier i żółtka na pulchną masę, a następnie powoli wlać do niej ugotowany grysik. Z białek ubić pianę i wlać do uprzednio przygotowanej masy. Wymieszać. Można udekorować dżemem lub konfiturami o obniżonej zawartości cukru. Uprażyć sezam. Udekorować budyń ziarnami sezamu i orzechami.
Smacznego !
Sorbet cytrynowy z jogurtu
Składniki : 12, 5 g cukru trzcinowego
0, 25 l odtłuszczonego jogurtu
0, 25 g soku z cytryny
szampan
do przybrania : plasterki cytryny, paseczki skórki z cytryny
Przygotowanie :
Wsypać cukier do wody. Podgrzewać mieszając aż cukier się rozpuści. Po ostudzeniu tak przygotowanego syropu wlać sok z cytryny. Wymieszać, a po ostudzeniu wlać do woreczków/pojemniczków na lód. Wstawić do zamrażarki na 2 – 3 h. Po wyjęciu z lodówki kostki drobno pokruszyć. Ułożyć w pucharkach i zalać szampanem. Przybrać plasterkami cytryny i skórką cytrynową.
Smacznego !
Koktajl bananowo – truskawkowy z jogurtem
Składniki :
1 banan
150 g truskawek
240 ml soku ze świeżych pomarańczy
120 ml odtłuszczonego jogurtu
2 kostki lodu
miód do smaku
liście mięty do dekoracji
Przygotowanie :
Owoce umyć i pokroić – banana w plasterki, truskawki w ćwiartki. Włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć na 2 – 3 h do zamrażarki. Po wyjęciu dodać pozostałe składniki i zmiksować do uzyskania gęstej, kremowej masy.
Smacznego !
Bardzo smaczny, zdrowy i mało tuczący jest ryż z migdałami czy budyń grysikowy. Warto pamiętać by użyć składników o zredukowanej zawartości tłuszczów i cukrów. Idealnie nadają się więc do tego celu odtłuszczone mleko czy dżem o zredukowanej zawartości węglowodanów. Cukier można też zastępować słodzikiem lub miodem.
Ryż na mleku
Składniki :
0, 5 l mleka odtłuszczonego
7 dag ryżu
6 dag masła
0, 5 łyżeczki cynamonu
0, 5 łyżeczki cukru trzcinowego lub 1 łyżeczkę miodu
4 łyżeczki dżemu
czekolada dekoracyjna
budyń
galaretka
Przygotowanie :
Do mleka dodać szczyptę soli, zagotować. Dodać umyty i sparzony ryż. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Ostudzić. Stopić masło. Dodać cukier, cynamon. Wymieszać z ryżem. Udekorować łyżeczką dżemu, budyniem i galaretką.
Smacznego !
Co kraj, to obyczaj. Jednak ja mam kota na punkcie mleka więc moje desery zawsze obfitują w produkty mleczne. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego spożywam je codziennie by moja dieta była pożywna, zdrowa i smaczna.
A, gdy mam ochotę na coś wytrawnego sięgam np. po kanapkę z serem pesto-zielonym lub czerwonym.