Restauracja w iście cesarskim stylu

Restauracji Cesarskiej mieszczącej się przy Hotelu Diament Arsenal Palace w Chorzowie serwuje się zarówno dania kuchni śródziemnomorskiej, jak i polskie regionalne specjały. Goście mają do wyboru stoliki w Sali głównej, przy barze Wellington oraz na letnim tarasie z Tajemniczym Ogrodem. Wszystkie sale są ze sobą połączone, co pozwala zarówno na organizację kameralnych spotkań rodzinnych czy biznesowych, jak i bankietów, konferencji, przyjęć weselnych oraz imprez okolicznościowych dla maksymalnej liczby 200 Gości.

Grafika

Podnosi na duchu i pobudza do życia
Choć ze względu na historię czy różnice klimatyczne nie można mówić o jednej kuchni włoskiej to jest wiele dań, które niewątpliwie znane są i cenione na całym obszarze Włoch. Jednym z nich jest tiramisu. Tiramisu to to piąte najbardziej znane na świecie włoskie słowo po pizza, spaghetti, espresso i mozzarella. W języku włoskim „tiramisu” oznacza „popraw mi humor”. W jego ojczyźnie spożywa się go do kawy na drugie śniadanie. W upalne dni tiramisu podaje się mocno schłodzone. We Włoszech na deser jada się świeże owoce. W tiramisu serwowane w Restauracji Cesarskiej zaspokoi gusta najwybredniejszych smakoszy. Warstwa biszkoptu nasączona mocnym espresso i likierem Amaretto, a na niej warstwa kremu z sera Mascarpone, jajek i cukru. Całość posypana warstwą kakao czy płatkami gorzkiej czekolady. Dodatkowo w Restauracji Cesarskiej podje się je ze świeżymi sezonowymi owocami takimi jak truskawki czy borówki. Lekkie, kremowe, o zniewalającym smaku i zapachu! Idealna harmonia pomiędzy smakiem słodkim i gorzkim. Wspaniale pobudza do życia i doskonale komponuje się z kawa czy napojem kawowym na bazie mleka i z syropem smakowym. Te ostatnie rozkosze podniebienia także są serwowane w Restauracji Cesarskiej. La dolce vita!
 
Nadworne ciasto dynastii Habsburgów

 
Apfelstrudel to nic innego jak strudel czy strucla z jabłkami. Samo słowo „strudel” oznacza także w języku niemieckim „wir”. To ciastko serwowane w Restauracji Cesarskiej mieszczącej się przy Hotelu Diament Arsenal Palace w Chorzowie przyprawiło mnie o zawrót głowy. Pyszny ciepły strudel, lody, krem waniliowy, bita śmietana, truskawka i świeże liście mięty. Piękna kompozycja smaków, aromatów i doznań estetycznych. Za czasów Habsburgów uczynione zeń oficjalne nadworne ciasto. Cesarstwo Austro-Węgierskie było jednym z największych mocarstw w latach 1867 -1918. Historia głosi, że przepis na Apfelstrudel Austriacy zaczerpnęli od Węgrów, a Ci ostatni od Turków. Z pewnością ma on wiele wspólnego z turecką baclavą, na przykład ciasto, przez które można czytać gazetę. Najstarsza znana receptura tego smakołyku pochodzi z roku … 1696. Doskonale komponuje się z kawą czy szampanem. Guten Appetit!

Leave a Comment