W XIX – wiecznej Ameryce potęgę włókien roślinnych rozsławił kaznodzieja Sylwester Graham. Uważał je za najlepszy prozdrowotny składnik warzyw, owoców, ziaren i roślin strączkowych. Pod wpływem jego nauk amerykański chirurg William Beaumont określany potocznie ‘Ojcem fizjologii gastrycznej’ przeprowadził badania naukowe nad włóknami roślinnymi. Na podstawie ich wyników w roku 1833 oficjalnie uznał je za niezbędne prozdrowotne składniki diety człowieka. Włókna i inne nie podlegające strawieniu składniki pokarmu docierają do jelita grubego, gdzie pod wpływem bakterii ulegają procesowi fermentacji. Przechodząc przez jelita wchłaniają wodę. 1 g błonnika z ziemniaków wchłania 3 g wody, a ten z ogórków, marchwi i sałaty ośmiokrotnie więcej.
Xenna Błonnik to smaczny i zdrowy preparat na bazie pszennego błonnika. Polecam!
Niedobory błonnika
Brak błonnika w codziennej diecie człowieka to jedna z przyczyn chorób cywilizacyjnych. Odgrywa on ważną rolę w procesach fizjologicznych. Te polimery cukrowe będące składnikiem komórek roślinnych pobudzają perystaltykę i ukrwienie jelit, a tym samym skracają czas pasażu jelitowego. U osób, których dieta zawiera zbyt mało błonnika, czyli mniej niż 40 g dziennie masy pokarmowe przechodzą przez jelita nie w ciągu doby, a dwu – lub nawet trzykrotnie dłużej. Oznacza to nie tylko dłuższy kontakt szkodliwych związków z treści pokarmowej ze ścianami jelita, ale także szkodliwe dla zdrowia nasilenie procesów gnilnych. Błonnik nierozpuszczalny, czyli celuloza, hemiceluloza i ligniny przyśpieszają pasaż jelitowy. Pektyny i gumy, czyli błonnik rozpuszczalny mają do spełnienia nieco inne zadanie. Tworząc żel o znacznej lepkości i wyścielając nim ściany jelit działają niczym izolator, który zmniejsza i spowalnia wchłanianie węglowodanów oraz absorbuje tłuszcze i cholesterol. Niestety żel ten może zmniejszać skuteczność niektórych leków dlatego preparaty z błonnikiem należy przyjmować co najmniej 2 h po podaniu lekarstw. By zmniejszyć łaknienie zaleca się spożywanie błonnika, najlepiej z ziaren zbóż, na pół godziny przed posiłkiem. Jako, że błonnik pszeniczny czy owsiany to nierozpuszczalne włókno pokarmowe jest on swego rodzaju substancją balastową, która wypełnia żołądek i jelita i stymuluje perystaltykę. Bardzo przyjemny w smaku i zapachu błonnik kakaowy o wysokiej zawartości nierozpuszczalnych lignin skutecznie zmniejsza poziom całkowitego cholesterolu we krwi. Wraz z kwasem mewalonowym i tokotrienolem hamuje bowiem syntezę cholesterolu poprzez dezaktywację enzymów odpowiedzialnych za produkcję ‘złej’ frakcji LDL cholesterolu. Co ciekawe, wytwarzanie służącej zdrowiu frakcji HDL pozostaje na tym samym poziomie. Ten jabłkowy, pełen rozpuszczalnych pektyn, obniża poziom hiperglikemii poposiłkowej. Jako, że błonnik wchłania wodę w jelicie grubym należy pamiętać o popijaniu jego preparatów dużą ilością wody.
Xenna Błonnik to smaczny i zdrowy preparat na bazie pszennego błonnika. Polecam!
***XENNA błonnik to preparat na bazie wysoko skoncentrowanego, naturalnego błonnika z otrębów pszennych. Warto wiedzieć, że otręby, czyli zewnętrzne okrywy nasion zbóż, stanowią najbogatsze źródło błonnika nierozpuszczalnego w naszej diecie. Po spożyciu błonnik taki zwiększa swoją objętość i stymuluje jelita do przesuwania znajdujących się w nich resztek pokarmowych. Dzięki temu XENNA błonnik oczyszcza jelita z zalegających w nich złogów i w konsekwencji reguluje prawidłową pracę jelit.