W te święta warto poznać także smak kuchni indyjskiej i wypróbować przepis na placuszki z ryżu i soczewicy.
Placuszki z ryżu i soczewicy (porcja na 2 osoby)
Składniki na placuszki :
1. 15 dkg ryżu
2. 5 dkg czerwonej soczewicy
3. pół łyżeczki sody oczyszczonej
4. szczypta soli ziołowej lub zwykłej do smaku
Sposób przyrządzania :
Soczewicę i ryż namoczyć przez noc w osobnych naczyniach. Rano namoczoną soczewicę zmiksować na pastę, zaś ryż do grubości kaszki. Wymieszać ryż z soczewicą, dodać sól i sodę. Jeśli masa jest zbyt gęsta, dodać wody. Przykryć i odstawić na 8 godzin (nie mieszać). Dowolnie formować kształty np. łyżką lub foremkami do ciastek. Gotować na parze ok. 15 min.
Składniki sosu :
1. 150 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano
2. serek typu Mascarpone
Sposób przyrządzania sosu :
Pomidory krojone z bazylią i oregano podgrzać. Dodać do smaku nieco serka Mascarpone.
Smacznego !