Nasza dieta to kwestia naszego wyboru. Różnorodność i wysoka jakość składników odżywczych to klucz do zdrowia, urody i dobrego samopoczucia. Energetyczny plan dnia zakłada nie tylko regularne jedzenie różnorodnych posiłków, ale komponowanie ich w oparciu o prozdrowotne składniki, a więc przykładowo zastępowanie protein z mięsa tymi pochodzącymi z ryb i wysokobiałkowych warzyw. Sięgając na półkach sklepowych po gotowe dania, podgrzewając je w mikrofalówkach i szybko je zjadając potrójnie szkodzimy swemu organizmowi. Produkty te nafaszerowane są konserwantami, barwnikami, tłuszczami, węglowodanami i solą, a więc stanowią ciężki orzech do zgryzienia dla naszego układu pokarmowego. Idealnym rozwiązaniem jest sushi czy miska miso. Taki lunch stanowi napęd na sukces.
26. maja br. gliwicka “PAPAYA-Thai Resturant& Sushi Bar” obchodziła pierwszą rocznicę swego powstania. Kolorowe i zdrowe owoce papai, podobnie jak mleczko kokosowe czy trawa cytrynowa, są jednym z symboli niczym nie ograniczonej, pełnej smaków i kolorów kuchni tajskiej. -Chcieliśmy stworzyć restaurację, która by się wyróżniała i, w której podaje się dobre, zdrowe jedzenie. Pomysł na sushi to także kwestia mody. Myśleliśmy o różnych nazwach. Tu kiedyś mieścił się „Bar Ratuszowy” więc myśleliśmy o zamianie „a” na „e” i nazwaniu naszego lokalu „Retusz”. Ostatecznie jeden ze wspólników wymyślił w nawiązaniu do kuchni tajlandzkiej nazwę „Papaya”. Tej kuchni nie serwuje żaden inny lokal w mieście-opowiada Andrzej, współwłaściciel w gliwickiej „PAPAI”.
Sushi to potrwa rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni. Jej bazą jest ryż japoński zaprawiany octem ryżowym. -Używamy wysokiej jakości ryżu. Są efekty tego, że postawiliśmy na wysokiej jakości składniki. Klienci, którzy jeżdżą po całej Polsce i bywają w różnych restauracjach przychodząc do nas mówią, że mamy jedno z najlepszych na Śląsku sushi. To bardzo miłe jak słyszymy takie opinie-dodaje.
Rodzaje sushi
W gliwickiej „PAPAYA Thai Restaurant&Sushi Bar” sushi przygotowuje profesjonalny sushimaster. Klienci mogą śledzić jego poczynania zza baru albowiem ze względu na konieczność zachowania świeżości, tak jak w restauracjach japońskich, jest ono przygotowywane dopiero po dokonaniu zamówienia. Rodzaje sushi które można znaleźć w „PAPAI” to: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, temaki, gunkany, sashimi. -Nigiri, to kulka ryżu z odrobiną wasabi oraz dodatkiem. Zazwyczaj jest to kawałek ryby lub jeden ze składników dodawanych do sushi. Hosomaki to cienkie rolki z jednym składnikiem w środku krojone na 6 sztuk. Futomaki to grube rolki z 5-6, a czasem nawet większą ilością składników. 1 porcja to 6 kawałków. Uramaki, czyli maki z ryżem na zewnątrz. Cieńsze rolki dwuskładnikowe dzielone na 8 sztuk. Polecam sake teriyaki z opiekanym łososiem. Jest to specjał bardzo smaczny i efektownie wygląda podczas przyrządzania. Temaki mają ciekawy kształt rożka wypełnionego ryżem oraz pozostałymi składnikami. Gunkany to z kolei specjalny typ nigiri . Są to uformowane w specjalny kształt porcje ryżu, zawinięte w paseczek nori z umieszczonym na górze nadzieniem. Natomiast sashimi to po prostu pokrojone kawałki surowych ryb bądź owoców morza-wyjaśnia sushimaster Restauracji „PAPAYA”.
W Japonii, ojczyźnie sushi, najpopularniejszą rybą jest tuńczyk błękitny. U nas króluje łosoś. Można go podawać na wiele sposobów. -Mamy łososia na surowo, grillowanego, marynowanego na sposób pikantny i łagodny w koperku po skandynawsku-tłumaczy dalej sushimaster. Co tydzień powinniśmy zjadać cztery porcje ryb, w tym dwie porcje tłustych ryb morskich. Mięso ryb jest łatwo przyswajalne (w ponad 95 %) i równie wartościowe pod względem odżywczym jak mięso zwierząt rzeźnych. A do tego nie tuczy, bo zawiera znacznie mniej tłuszczów. Warto wiedzieć że w rybach występują tak zwane kwasy omega-3. To właśnie one sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą procesy zapalne. Na dłuższą metę mogą zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych-nadciśnienia, miażdżycy, chorób układu krążenia. Jedzenie ryb powinno być traktowane jako rodzaj profilaktyki antynowotworowej i antyzawałowej.
Kolejny składnik sushi płatek prasowanych wodorostów nori zawiera bardzo dużo soli mineralnych i mikroelementów. Glony bogactwem składników przewyższają rośliny lądowe, głównie ze względu na zawartość wapnia, żelaza i jodu. Według badań 1 płatek nori zaspokaja dzienne zapotrzebowanie człowieka na mikroelementy. Co ciekawe glony odtruwają organizm, redukują cholesterol, wspomagają odporność, a także wykazują działanie przeciwnowotworowe! Sushi jest więc bardzo zdrowe i lekkostrawne. Prócz ryb Japończycy często dodają doń marynowaną trukwę, grzyby shitake, ogórki i oshinko, czyli białą rzepę marynowaną w odpowiednich przyprawach.
Odmienne zwyczaje
Japończycy jedzą sushi pałeczkami bądź palcami. -Cały kawałek moczy się delikatnie w sosie sojowym i wkłada do ust. Po każdym kawałku sushi winno przegryzać się marynowanym imbirem, który ma za zadanie oczyszczanie kubków smakowych. On jest dość ostry. Dzięki niemu lepiej odczuwa się smak-wyjaśnia sushimaster. Bardzo niemile widziane jest jedzenie sushi sztućcami. Kolejny wymysł Europejczyków i Amerykanów to łączenie wasabi i sosu sojowego poprzez wrzucenie kulki wasabi do sosu sojowego i wymieszanie. Japończycy podają japoński chrzan i sos sojowy osobno. Smarując każdy kawałek sushi wasabi a następnie namaczają go w sosie sojowym.
Napoje
Gliwicka „PAPAYA” oferuje bogate menu herbat, w szczególności zielonych ,które są preferowane do sushi oraz potraw tajskich. Napojem zimnym, doskonale gaszącym pragnienie jest sok z aloesu z miąższem podawany z limonką, listkami mięty i kostkami lodu. Do sushi poleca się również sake oraz specjalnie dobrane wina m.in. CHOYA- wino śliwkowe.
Kuchnia tajska
Kuchnia tajska jest kuchnią pikantną oferująca pełnię doznań smakowych. -Używa się w niej dużo przypraw (zwłaszcza curry, kolendry, chilli), ryżów, makaronów, ryb, mięs. Bardzo popularnym dodatkiem jest również mleko kokosowe i cukier palmowy. W naszym menu znajdziecie Państwo m.in takie dania jak czerwone curry z wieprzowiną (Gaeng phed moo), zielone curry z krewetkami (Gaeng pheow wan), stek z łososia z pomarańczowym sosem miso, marynowany kurczak z grilla. Na deser polecamy lody sezamowe, limonkowo-imbiorowe i ziołowe lub banany w cieście-rekomenduje Marcin-kucharz w Restauracji “PAPAJA”.
Dania FIT
Miłośnicy potraw fit znajdą w „PAPAI” duży wybór dań. Na przykład polędwicę grillowaną, sałatki z kurczakiem, zupy na bulionie kokosowo-rybnym, kiełki z fasoli mung i słonecznika, steki z łosia grillowane z warzywami oraz oczywiście sushi.
–Polecamy sushi, bo to zdrowe danie niskotłuszczowe i niskowęglowodanowe-mówi właściciel. Sushi można zjeść zarówno w lokalu lub zamówić do pracy lub do domu. -Nie wybierajmy na lunch fast foodów, lecz zdrowe jedzenie, które dostarcza minerałów, witamin i wartości odżywczych. Od niedawna można u nas zamówić zestawy lunchowe, bardzo korzystne cenowo. Jest ich 8 rodzajów dzięki czemu każdy może znaleźć coś dla siebie. Jedzmy więc lekko, zdrowo i za przystępną cenę, porównywalną z zestawami fast foodów-apeluje Marta manager „PAPAI”. -Sushi to lunch, który nie stygnie. Dodatkowo w takie upały jakie ostatnio nam towarzyszą – dużo łatwiej przyswajamy potrawy lekkie. Chętnie sięgamy po sushi, bo to potrawa nie gotowana -dodaje.
„PAPAYA” przygotowuje wciąż nowe promocje dla swych klientów. Wkrótce zostaną wprowadzone karty stałego klienta. Już dziś ze znacznych zniżek mogą korzystać klienci Fitness&Wellness Club Stary Hangar! Na specjalne zamówienie można w Restauracji “PAPAYA” zorganizować warsztaty sushi, wieczory japońskie czy też sesje body sushi.
Maya M. Kowalczyk
Restauracja PAPAYA
Ul. Bankowa 5
44-100 Gliwice
Tel. kom.: (48) 796 558 377
e-mail: kontakt@papaya-gliwice.pl
Godziny otwarcia:
Poniedzialek-czwartek 12-22
Piątek-sobota 12-23
Niedziela 12-21
Cennik dostaw:
do 3 km – 5 zł
od 3 do 6 km – 7 zł
od 6 km do 9 km – 9 zł
za każdy kilometr powyżej 9 km – 2 zł
Przy zamówieniach powyżej 100 zł dowóz na terenie Gliwic GRATIS !