Mydło marsylskie, czyli Savon de Marseille to tradycyjne twarde mydło produkowane od ponad 600 lat w okolicach Marsylii, Prowansja. Pierwszy mydlarz został zarejestrowany w tym rejonie około roku 1370. W roku 1688 Ludwig XIV wydał przepisy regulujące możliwość wykorzystania nazwy „mydło marsylskie”. Odtąd miano to mogły nosić jedynie mydła powstałe w regionie Marsylii na oliwie z oliwek.
Wprowadzone w późniejszym okresie poprawki zezwalały na użycie olejów roślinnych. Tradycyjnie mydło to produkuje się na bazie wody z Morza Śródziemnego oraz składników zasadowych takich jak węglan sodowy oraz tlenek sodowy. Mieszanina była następnie podgrzewana przez kilka dni w olbrzymich 8 tonowych kotłach. Następnie przelewało się ją do form by lekko się zestaliła. Przed całkowitym stwardnieniem cięto ja na kostki. Prekursorem mydła marsylskiego było mydło z Allepo-ręcznie robione twarde mydło na bazie oliwy z oliwek z dodatkiem olejku laurowego. Już egipska królowa Kleopatra i syryjska królowa Zenobia używały mydła z Aleppo. Dziś do tradycyjnego mydła z Aleppo dodaje się ziół i olejki eteryczne. Podobne wspaniale pachnące składniki można znaleźć w płynnych mydłach renomowanej firmy Le Petit Marseillais.