Mistrzowie Mydlarstwa

 IMG_2954Historię tego jak Zabłocki wyszedł na mydle zna każdy. Ze znajomością historii higieny i wykorzystywanych do tego celu środków, w tym mydła jest nieco gorzej. -Od 1. lipca 2012 r. ruszy jedyne w Europie Muzeum Mydła. Ma ono pokazywać historie higieny od około 5 000 lat wstecz do czasów PRL-u. Będzie w nim można zobaczyć jak się myto, czyszczono zęby, jaką bieliznę i odzież noszono. Tematem głównym będzie mydło, a każdy gość będzie mógł w cenie biletu wstępu sam zrobić unikalną kostkę mydła o wybranym kształcie, kolorze, zapachu i dodatkach-opowiada Adam Bujny z Obwoźnej Pracowni Mydła i nowo powstającego w Bydgoszczy Muzeum Mydła. Obwoźna Pracownia Mydła to także projekt edukacyjny w ramach organizowane są warsztaty mydlane ze szczyptą historii brudu. Od ponad roku odwiedza przedszkola i szkoły i odpowiada na nurtujące wielu pytanie czy dawniej ludzie myli się.

IMG_2952Manufaktura mydła

Wyrób mydła należy rozpocząć od wyboru odpowiedniej foremki. Najlepiej sprawdzają się te silikonowe, ale można wykorzystać do tego celu także foremki na ciastka.-Masa glicerynowa to nasza tajemnica. Potrzebna jest mieszanka w miarę szybko schnąca. Staramy się używać naturalnych dodatków na przykład o właściwościach pilingujących takie jak muszelki, płatki owsiane czy otręby-wyjaśnia Adam Bujny z Obwoźnej Pracowni Mydła i powstającego właśnie w Bydgoszczy Muzeum Mydła. Wyrób mydła rozpoczyna się więc od wyboru kształtu i wielkości foremki. Następnie w szklanym naczyniu miesza się specjalne zapachy do mydła i barwniki do mydła. Wyboru dokonuje się według własnych upodobań. Estetykę mydła można wzbogacić dodatkami typu brokat, suszone kwiaty czy lawendę. –Zwykle pytamy czy ktoś woli zrobić sobie mydło na półkę czy bardziej zależy mu na jego właściwościach-dodaje Bujny.

Tak przygotowaną masę wkłada się na 20 min do lodówki. Mydełko jest gotowe. Wystarczy je teraz ładnie zapakować. Po powrocie do domu mydełko warto jednak włożyć ponownie mydełko do lodówki, bo czas schnięcia masy glicerynowej to około 12 h więc ono jest jeszcze nieco wilgotne.

IMG_2923IMG_2924IMG_2925IMG_2927IMG_2928IMG_2932IMG_2933IMG_2953

Leave a Comment