Lato to pora, gdy z przyjemnością spędzamy czas w ogrodzie. By uświetnić ogrodowe przyjęcie polecam słodkie izraelskie wino Yarden Muscat White oraz deser z mascarpone.
Mascarpone to ser pochodzący z Lombardii (północnych Włochy). Jest on produkowany od kilku wieków głównie w Lodi i Abbiategrasso oraz Como i Lecco. W przeciwieństwie do innych serów z mleka krowiego, jest fakt, że wyrabia się go nie z mleka, lecz ze śmietanki.
Deser z mascarpone
Składniki:
500g mascarpone
200g biszkoptów
żelatyna-fix deserowa Dr. Oetker
1 łyżka soku z limonki (cytryny)
cukier puder
100g borówek amerykańskich
Wykonanie:
Na dno naczynia położyć biszkopty.
Przygotować żelatynę wg. przepisu na opakowaniu.
Dodać ser, cukier i sok z limonki.
Masę położyć na biszkoptach. Wyrównać powierzchnię. Posypać borówkami. Owoce lekko wcisnąć.
Podawać ze słodkim winem. Polecamy Yarden Muscat White.
Charakterystyka wina:
Aromatyczne deserowe wino. Zapachy kwiatów i wanilii, w smaku nuty owoców cytrusowych i konfitury pomarańczowej. Długi przyjemny finisz. Doskonałe z sernikiem, naleśnikami owocowymi na gorąco. Sprzedawane jest w butelkach 0,5l, już mała ilość mocno uderza do głowy.
Temperatura podawania: 10°C
Zalecenia kulinarne: aperitify, sery łagodne, desery: owoce, kremy
Warto wiedzieć:
Potencjał starzenia: do 5-10 lat
Zawartość alkoholu: 14%
kraj |
Izrael |
rodzaj |
białe słodkie |
suknia |
jasnocytrynowa |
usta |
świeże, rześkie, owocowe |
nos |
cytrusy, konfitura pomarańczowej z kwiatowymi nutami oraz wanilią |
winogrona |
100% Muscat |