Dziś na całym świecie obchodzony jest Dzień Czekolady. Można więc bezkarnie podjadać i popijać ten znany pod każdą szerokością smakołyk. W razie dolegliwości związanych z bólem zębowinowym polecamy Colgate® Sensitive Pro-Relief™.
Kawa Ciocco Laccino
Przygotować kawę cappuccino i gorąca czekoladę (mleko, kakao, mąka, woda, cukier, aromat waniliowy lub z proszkowanej czekolady przygotowanej do tego celu). Wymieszać w dowolnych proporcjach. Przybrać bitą śmietaną, posypać wiórkami twardej czekolady.
Czekoladowa kąpiel
Składniki :
15 dag orzechów włoskich (posiekane), 10 dag migdałów (posiekane), 15 dag orzechów pistacjowych (posiekane), 4 łyżki cukru, 0, 25 łyżeczki cynamonu, 50 dag ciasta Fillo, 15 dag sklarowanego masła,
polewa czekoladowa, 5 dag wiórek kokosowych i 10 dag pistacji
Przygotowanie :
Wysmarować tłuszczem prostokątną formę do pieczenia i wstawić ją do rozgrzanego do 200 stop. C piekarnika. Część posmarowanych z obu stron masłem płatów ciasta Fillo ułożyć jeden na drugim. Posypać je mieszaniną : orzechów laskowych, pistacji, migdałów, skórki cytrynowej, cynamonu i 4 łyżek cukru. Przykryć pozostałymi płatami ciasta Fillo. Piec ok. 35 min w temp. 200 stop. C. Po około 10 min po wyjęciu z piekarnika polać polewą czekoladową. Posypać wiórkami kokosowymi oraz świeżymi pistacjami.
Smacznego !