Petrény – gwiazda Egeru

Posiadłość rodziny Petrény położona jest w historycznym egerskim rejonie winiarskim. Zapraszamy do jej odwiedzenia i skosztowania produkowanych tam wysokiej jakości win : icewine, białych i czerwonych.

-Mamy około 60 ha własnych plantacji w regionie Eger oraz całe zaplecze techniczne by przerobić wszystkie owoce winogron na wino. Posiadamy 21 różnych szczepów białych i czerwonych winogron. Robimy z nich wina jednoszczepowe albo kupaże, czyli mieszanki. Najbardziej znany kupaż z Egeru to Egri Bikavér, czyli Bycza Krew. Ostatnio najsilniej promowany jest kupaż z białych szczepów nazwany Egri Csillag, czyli Gwiazdą Egeru-opowiada Attila Petrény, winiarz, właściciel winnicy i Pensjonatu nad Winnicą w węgierskim miasteczku Egerszalok położonym w starym rejonie winiarskim Eger.

-Są to zarówno wina reduktywne, jak i beczkowane. Wersja Superior to wina postarzane lub fermentowane w beczkach wyprodukowane ze szczepów takich jak: Hárslevelű, Charodonnay, Risling, które lubią beczkę. Do tego kupażu można dodawać wina nie beczkowe, lecz w smaku i zapachu dominują ciężkie i treściwe nuty. Gwiazda Egeru w wersji Classic to wino aromatyczne-opowiada Attilą Petrény, winiarz, właściciel winnicy i Pensjonatu nad Winnicą w węgierskim miasteczku Egerszalok położonym w starym rejonie winiarskim Eger-ciągnie swą niezwykle interesującą opowieść.
Zapraszamy do lektury niezwykle interesującego wywiadu na temat winiarstwa z Attilą Petrénym!
 Maya M. Kowalczyk: Dlaczego białe wino można przechowywać w tankach i w beczkach, a czerwone wyłącznie w beczkach?
Attila Petrény: Aromaty ze szczepów aromatycznych typu Muscat czy Traminer trzeba chronić przed tlenem. W beczkach wino się utlenia więc wino straciłoby cenne aromaty. By je chronić zbiera się owoce bardzo wcześnie rano, gdy są jeszcze chłodne, a potem je szybko wyciskać prasą i fermentować w tankach. Po starannym procesie fermentacji wino ma intensywny zapach i by go zachować trzeba przechowywać je w zamkniętych tankach by uniknąć dostępu tlenu. Po kilku miesiącach dojrzewania w tankach wino jest klarowane i rozlewane. Pierwsza degustacja Gwiazdy Egeru odbywają się zawsze w marcu. W tym roku uczestniczyło w niej 23 winiarzy. Degustowaliśmy nasze pierwsze Egri Csillag.
A co z winami beczkowymi?
Muszą pochodzić z bardziej dojrzałych owoców. Mają wyższe stężenie alkoholu, większe ciało co jest potrzebne by wino to wytrzymało w beczkach. Wino postarzane w nowych, bardziej wypalonych beczkach charakteryzuje tak zwany efekt barrique. Stare i większe beczki nie dają takiego efektu. Dojrzewające w nich wino nie ma tak wyraźnego smaku i zapachu beczki. Niektórzy lubią beczkowość w winach, a inni uważają, że zabija ona owocowość. My produkujemy jedne i drugie. Gwiazda Egeru jest idealnym winem do zaprezentowania obu stylów produkcji tego trunku.
Czy jest owe ciało, o którym Pan wspomniał?
Jeżeli owoc jest mocno dojrzały i jest ich mało na krzewie to wówczas krzew wyciągając całe dobrodziejstwo z ziemi przekazuje bardziej skoncentrowaną ilość minerałów i innych składników zwiększających ekstrakt wina. Do beczki nadają się jedynie wina, które mają więcej ekstraktu, czyli więcej niż woda składników. Pochodzące z dębu taniny idealnie wydłużają smak takiego wina. Wino z nowych beczek często czuć wanilią.
Jak produkuje się faworyzowane przez wiele kobiet wino słodkie?
Dodawanie cukru jest zabronione. Najtańszy sposób to dodanie do wina koncentratu moszczu winogronowego. Większą sztuką jest wyhodowanie na plantacji owoców dających tak słodki moszcz, że po fermentacji zostaje cukier resztkowy. Dużą sztuką jest wyprodukowanie wina z taka ilością cukru resztkowego, że jest ono kwalifikowane jako słodkie. Nie każdy rok daje takie owoce. Często trzeba ryzykować. Jeśli jesień jest deszczowa to jest to niemożliwe. Jeżeli czeka się ze zbiorami dłużej niż do listopada i nadchodzi mróz do – 6 stopni C to po kilku dniach owoce zamarzają. Wówczas wyciskanie z nich soku z tak zamarzniętych owoców powoduje, iż duża część wody pozostaje w wytłokach, a wypływa tylko jego najsłodsza część. Po fermentacji na pewno zostanie cukier resztkowy, a więc wino z pewnością będzie słodkie. Takie wino z późnego zbioru nosi nazwę icewine. Kolejna czwarta metoda to aszu pochodząca z Tokaju. Panujący tam specyficzny klimat powoduje, iż pleśń (Botritis) atakując owoc niszczy skórę co skutkuje odparowaniem wody. Pleśń nadaje winom z tego rejonu specyficzny smak i umożliwia uzyskanie skoncentrowanego moszczu. W Tokaju Botritis wegetuje na skórkach. Poranki są parne więc Botitis ożywa, a w dzień słońce powoduje, ze pleśń ta wysycha. W innych regionach niszczy całkowicie owoce. W Tokaju i w Egerze jest podłoże wulkaniczne. Pył wulkaniczny tworzy miękką skałę zwaną tuffa. Ona reguluje wilgotność w piwnicach. Gdy w piwnicy jest wino na powierzchni tej skały także rośnie pleśń, która żyje dzięki oparom wina. Jeśli go nie ma tuffa kruszeje. W rejonie Egeru i Tokaju tradycyjnie przechowuje się wino w piwnicach wydrążonych w takich tuffach. Obecnie otwarto piwnice biskupstwa w Egerze, w których od lat nie przechowywano wina. Obiekt ten zwany Miasto Pod Miastem został wybetonowany, a beton nie reguluje wilgotności więc piwnice już nie nadają się do przechowywania wina.
Jest Pan także właścicielem Pensjonatu nad Winnicą…
Pensjonat jest idealnym miejscem do degustacji win. Organizujemy wieczory przy winie i naukę narodowego tańca węgierskiego – czardasza. Polakom zwykle nauka tych kroków przychodzi bardzo łatwo. Mamy też skarbczyki na wina butelkowe. Można sobie taki wynająć. Dajemy wówczas nań specjalną tabliczkę i zaprosić do nas gości na własne wino.
Czy można w nich przechowywać wino latami i inwestować w ten sposób w wino?
Tak, oczywiście.
Które wina z Państwa piwnicy polecałby Pan?
Wszystkie są dobre, a nasze flagowe wina to: Egri Csillag, czyli po polsku Gwiazda Egeru – wersja Classic i Superior oraz Egri Bikavér, innymi słowy Bycza Krew – wersja Classic i Superior.

Wina z winnicy Attili Petrény’ego zdobywają wiele medali w konkursach krajowych i zagranicznych, a więc nie pozostaje powiedzieć nic innego jak: Egészségedre! (po węgiersku Na zdrowie!)

Z Attilą Petrénym, właścicielem winnicy i Pensjonatu nad Winnicą rozmawiała Maya M. Kowalczyk.

Zapraszamy na wycieczkę połączoną z degustacją wina i dobrą zabawą.

Kontakt:

tel.: +36 20 550 91 55
3394 Egerszalok, ul. ADY 11, Węgry

Pensjonat:                                                                            Winiarnia:

Petrény Katarzyna                                                                  Petrény Attila

pertenykatarzyna@gmail.com                                            petrenyattila@gmail.com

panzioanna@gmail.com

Leave a Comment