W krajach o wysokiej kulturze i dużym rozpowszechnieniu wina gronowego wielowiekowe tradycje pielęgnowania i konsumpcji wina stoją na najwyższym światowym poziomie. Kultura picia wina obejmuje swą etykietą sposób jego podawania, w tym m.in. : otwierania, natlenowania, schładzania, podawania w karafkach, czarkach czy kieliszkach o odpowiednim kształcie, barwie, pojemności i wykonanych z odpowiednio cienkiego szkła, kolejność podawania win, ich dobór do spożywanych dań. Ważny jest także sposób jego degustacji oraz picia, w tym trzymania kieliszka. Gradacja jakości win winna być rosnąca.
Spotkanie przy winie należy rozpocząć od wina białego, potem kolej na czerwone. Najpierw podaje się wino wytrawne, półsłodkie, a wreszcie słodkie. W niektórych krajach ważną rolę odgrywa również sposób i kolejność wznoszenia toastów. Zawartość kieliszka wychyla się tam do dna. W Europie i w Stanach takie zachowanie poczytano by za niekulturalne.
Temperatura
Wina typu aperitif, jak wermuty, podaje się w temperaturze pokojowej lub ochłodzone do 10-12ºC. Wina białe stołowe chłodzi się do temp. 8-10ºC (im słodsze – tym lepiej ochłodzone). Wina czerwone spożywa się w temperaturze pokojowej, tzn. 16-20º (burgundy w temperaturze 15-16ºC, bordoskie w temp. ok. 18ºC). Szampan podaje się zawsze dobrze ochłodzony – do temp. 5-6ºC. Powinien on być zimny, lecz nie zamrożony. Najlepiej podawać go w kubełku z lodem, co jest korzystniejsze niż podawanie po zamrożeniu w lodówce, wpływającym ujemnie na subtelny i delikatny aromat tego szlachetnego trunku. W Stanach Zjednoczonych do kieliszków z coctailem podaje się kostki lodu. We Francji jest to wykluczone.
Prezentacja wina
Prezentacja wina to także część kultury jego spożycia. W katowickiem Rondzie Sztuki podczas jednego z wernisaży pokazano ‘Vinditori Pack’ czyli, jak głosił opis, wyrafinowaną i elegancką formę opakowania i prezentowania butelki wina. – Zastosowane w konstrukcji rozwiązania umożliwiają zapakowanie butelek o różnych kształtach i wymiarach oraz ich prezentowanie w pozycji stojącej i leżącej – napisał o swym projekcie autor.
Maya M. Kowalczyk