Sałatka i olej rzepakowy

Polecam przepis na sałatkę z olejem rzepakowym!

Gdy trzeba naładować akumulatory nie pora na wyrzeczenia ani nudę kulinarną. Przestrzeganie zasad nauki o łączeniu produktów zwalnia mnie z ciągłego kontrolowania tego co jem, liczenia kalorii, sprawdzania IG czy poziomu cholesterolu. By nakarmić umysł i ciało zwykle sięgam po sałatkę. Sałatka to ogromne pole do popisu dla wyobraźni.

 

 

 

Na parapecie stoi bazylia i tymianek. Na patelni prażą się ziarna sezamu i słonecznika. W piekarniku przypiekam bułkę na grzanki. Do tego sałata, roszponka, czarne i zielone oliwki, kapary, pędy fasoli mung i sos z oleju rzepakowego, octu balsamicznego i sproszkowanych przypraw. Czasem kawałek usmażonego na oleju rzepakowym dzikiego łososia. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest niczym nośnik koncentracji, odporności i potencjału antystresowego. Po prostu, jest zdrowy! Taka sałatka to życiodajny koktajl esencji – enzymów – iskierek życia, składników regulacyjnych i odżywczych dostarczających energii życiowej potrzebnej do istnienia ducha – umysłu. Sałatka to smaczna przekąska lub dodatek do dania, który oczyszcza, wspomaga trawienie, a więc nie powoduje tycia, a co najważniejsze każdy może skomponować ją jak chce, a ona zawsze brzmi jak najpiękniejsza symfonia smaku !

Tak tworzę moje domowe arcydzieła sztuki kulinarnej – sałatki z olejem rzepakowym! Wykorzystuję go także do innych potraw.

Przepis l’arte d’arrangiarsi, czyli sztuka robienia czegoś z niczego

Składniki:

świeża bazylia

świeży tymianek

ziarna sezamu

ziarna słonecznika

bułka na grzanki

filet z łososia

sałata roszponka

czarne i zielone oliwki

kapary

pędy fasoli mung

kwiat liliowca

lawenda

Składniki na sos balsamiczny:

ocet balsamiczny

olej rzepakowy

musztarda starofrancuska

sól, pieprz, papryka ostra lub słodka, oregano, zioła prowansalskie, etc. do smaku

Przygotowanie:

Usmażyć filet z łososia na oleju rzepakowym. Posmarować bułkę olejem rzepakowym, pokroić bułkę w kostkę i podpiec w piekarniku. Pozostałe składniki (wybór według uznania) oraz podpieczone kostki bułki wymieszać w dużej misce sałatkowej.

Przygotowanie sosu: Stopniowo dodawać oleju rzepakowego do octu balsamicznego i mieszać. Na koniec dodać odrobinę musztardy starofrancuskiej i przypraw – według uznania. Podawać w sosjerce.

Sałatkę podawać skropioną olejem rzepakowym bądź z sosem.

Innowacja – za każdym razem powstaje coś innego.

Smacznego! 

Dodaj komentarz